НОВИНИ

България и още 11 държави от ЕС искат ваучери за анулирани полети, вместо връщане на пари

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:09, 29.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС

България и още 11 държави от Европейския съюз искат от Европейската комисия временно да промени правилата за компенсиране на пътниците при анулирани полети, които предвиждат възстановяване на стойността на билетите. Вместо това те настояват за издаване на ваучери.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт през март световният въздушен трафик е намалял с повече от 50% спрямо същия период на миналата година.

Инициативата е на Франция и Нидерландия и ще бъде обсъждана на днешната среща на министрите на транспорта.

Според сегашните европейски правила за защита на правата на потребителите, при анулиран полет пътниците могат да избират между възстановяване на стойността на билетите си или нова дата за полета.

Тъй като сега е много затруднен въздушният транспорт презаверяването на билетите също е много трудно.

Така че авиокомпаниите в повечето случаи трябва да връщат стойността на билетите. Тяхната позиция е, че това ги затруднява още повече.

12-те държави обаче смятат, че авиокомпаниите сега са изправени пред сериозни финансови проблеми и възстановяването на парите за билети утежнява още повече тяхното положение.

Затова те настояват пътниците да бъдат обезпечавани чрез ваучери.

Европейската комисия не е много склонна пътниците да бъдат обезщетявани с ваучери, защото се опасява, че по този начин ще бъдат нарушени правата ни на потребители.

Предстои да видим каква ще бъде оценката на писмото, което се разглежда на днешната среща на транспортните министри от Европейския съюз.

Щетите за европейския авиобранш са огромни. Европейският консорциум Еърбъс съобщава, че загубите му за първото тримесечие на годината са близо 500 милиона евро.

Гийом Фори, главен изпълнителен директор на Еърбъс: Нашата индустрия е изправена пред най- голямата криза в историята си. Това важи с пълна сила за гражданската авиация. Полетите намаляха заради ограниченията за пътуване и карантинните мерки в много страни. Нашите клиенти, авиокомпаниите, приземиха временно огромна част от своите флотилии и взеха мерки за намаляване на кешовите си разходи.

Скандинавските авиолинии САС съобщиха, че заради кризата с коронавируса вероятно ще съкратят почти половината от персонала си.

Рикард Густафсон, изпълнителен директор на САС: Това лято ще бъдем свидетели на малка част от обичайния въздушен поток. Ако се съди по търсенето до момента. Разбира се, с течение на времето то ще се възобнови. Но едва след 2020 - 2021 година ще се върнем към нивата от преди кризата. Трябва да мислим как да се адаптираме към новата реалност.

Авиокомпаниите се нуждаят спешно от свежи пари. Няколко европейски държави приеха мерки и държавна помощ за подпомагането им. Според компаниите възстановяването на сумите за анулираните полети, ги поставя в още по-затруднено положение. Затова те настояват за възможността да предлагат ваучери на клиентите си, вместо да връщат пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция се опитва да спаси поне част от летния сезон
Гърция се опитва да спаси поне част от летния сезон
Издирват над 90 души от полет Амстердам - София, в който е имало заразени с СOVID-19
Издирват над 90 души от полет Амстердам - София, в който е имало заразени с СOVID-19