НОВИНИ

Издирват над 90 души от полет Амстердам - София, в който е имало заразени с СOVID-19

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:05, 29.04.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Властите издирват повече от 90 души от полет от Амстердам - София. В самолета пътувало семейство с коронавирус - майка, син и дъщеря от хасковското село Криво поле.

От щаба препоръчаха на всички пътници от този полет да се свържат с регионалните здравни инспекции, за да бъдат изследвани.

39-годишната жена, която се върна болна от Нидерландия, е потърсила здравна помощ още при кацането на летище София. Такава помощ обаче й е отказана. Това разказаха днес дъщеря й и майка й.

Младата жена пътува от Амстердам до София със сина и дъщеря си. Момчето е диагностицирано с COVID-19.

Сигналът на тел. 112, че болната се прибира в Хасково, подава именно майката на жената. Направила го от страх, че детето й ще донесе заразата в Криво поле.

Снежана Стефанова - майка на болната жена: Екипажът на самолета, с който семейството пристига в България, също е бил наясно с тежкото здравословно състояние на жената, тъй като по време на полета й оказва първа помощ. Но в крайна сметка и това се оказва недостатъчно, за да бъде оставена за лечение още в София.

И така семейството хваща такси и се озовава на хасковската автогара, от където с линейка е откарано в Инфекциозно отделение на хасковската болница.

Днес майката и синът й са с диагнози COVID- 19. 15-годишното момче е в добро общо състояние, но жената е пред интубация- съобщиха от хасковската болница.

И майката, върнала се болна от Нидерландия, е с КОВИД-19.

Семейството работи в цветна фабрика до Хага от 4 години. Преди седмица 39- годишната жена получава първите симптоми на болестта. Два дни тя продължава да сортира рози, но на третия ден, състоянието й се влошава и отива в болница в Хага, разказва дъщеря й.
16-годишната дъщеря е под карантина в с. Криво поле

От болницата отказват прием и дават телефонен номер на лекар, на който жената да се обади, след като се прибере в общежитието. Заради езиковата бариера обаче, тя решава, че вместо да търси медицинска помощ по телефона, ще намери лечение в България.

На 26 април семейството се качва на борда на самолета в Амстердам и в 14,20 часа следобед каца на летище София.

По време на полета на болната й прилошава. Сложена й е кислородна маска. Вече в България тя казва на граничните власти, че е болна и търси начин да стигне до болница още в София. Но и е отказано съдействие. Така семейството с такси се прибира в Хасково. По сигнал на бабата още от автогарата семейството е транспортирано в болницата.

Със същия полет от Амстердам, с второ такси, тук се прибира и друго семейство, този път от с. Брягово. Те обаче не са проявявали симптоми и затова не са хоспитализирани, а са поставени под домашна карантина.

Под домашна карантина е и 16-годишната дъщеря на болната жена от Криво поле. Момичето е изолирано само в къща на семейството. Засега няма симптоми.

Днес кметът на Криво поле Андрей Гаджев изказа притеснение, че още 13 души от цветните полета в Нидерландия са поискали да се върнат. В селото вече са се прибрали други 13 души от чужбина, шест от тях още са под домашна карантина. Повечето спазват задължителната изолация, но е имало и случай, в който карантиниран е открит за риба - съобщи кметът.

Гаджев е благодарен на бабата, че е проявила разум и не е допуснала семейството да се прибере с таксито в селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и още 11 държави от ЕС искат ваучери за анулирани полети, вместо връщане на пари
България и още 11 държави от ЕС искат ваучери за анулирани полети, вместо връщане на пари
Окончателно: Учениците ще завършат годината онлайн
Окончателно: Учениците ще завършат годината онлайн