НОВИНИ

Благоевград остана без кмет

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 29.04.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Благоевград официално е без кмет. Късно снощи общинската избирателна комисия отстрани Румен Томов заради нарушение на Закона за местното самоуправление и местната власт.

Половин година, след като пое управлението на община Благоевград кметът Румен Томов напуска поста. Общинската избирателна комисия официално прекрати правомощията му.

А до решението се стигна след като преди седмица Върховният административен съд потвърди решението и на административните съдии в Благоевград, затова, че Томов е нарушил закона, защото е пропуснал в законовия срок - след като е станал кмет - да се заличи от търговския регистър. Утре избират негов заместник.

А кога ще се проведат нови избори в Благоевград - прогнозата на Общинската избирателна комисия е за есента - септември или октомври, а председателят на Общинския съвет пък смята, че изборите ще са доста по-скоро - в края на юни.

След бурни 3-часови дебати късно снощи Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати правомощията на инж. Румен Томов като кмет, той пък определи решението като политическо.

Инж. Румен Томов: Последните няколко решения са чисто политически. Борбата продължава.

Томов добави, че няма да предаде доверието на хората, които са го подкрепили на местния вот през ноември.

Инж. Румен Томов: Тази борба беше за Благоевград, борбата продължава. Мисля, че успяхме за тези 6 месеца да направим нов начин на управление - управление обърнато към хората, към инвеститорите на Благоевград.

БСП застава зад Румен Томов и ще сезира Конституционния съд заради отстраняването му. Социалистите ще атакуват в съда текстовете на Закона за местната администрация и местното самоуправление. А още утре на извънредна сесия на Общинския съвет един от 4-та заместници на Томов ще бъде избран за временен кмет на Благоевград.

Мартин Бусаров - председател на ОИК - Благоевград: Законодателят е предвидил, че няма как да има вакуум в управлението на една община. Именно затова ще бъде избран временно изпълняващ кмет, нашите съграждани да са спокойни, че Благоевград няма да бъде в състояние без кмет до провеждане на новите избори.

Общинската избирателна комисия ще трябва да изпрати решението си на Централната избирателна комисия, а тя трябва да предложи на президента да насрочи дата за частични избори. Според председателя на Общинския съвет изборите ще бъдат в края на юни.

Андон Тодоров - председател на Общински съвет - Благоевград: Всички могат да участват, ако някой няма регистрация може да си направи, има такъв срок, така че да си участва на тези избори.

25 дни преди самите избори ще станат ясни и новите кандидати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ влезе в зоната на COVID-19
БНТ влезе в зоната на COVID-19
Преструктурират персонала на болницата във Видин заради заразени медици
Преструктурират персонала на болницата във Видин заради заразени медици