НОВИНИ

Предаването на БНТ "Библиотеката" получи награда на националния форум "Библиотеките днес"

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:45, 07.11.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Предаването на БНТ "Библиотеката" с награда от фондация "Глобални библиотеки България". Призовете се връчват за шеста поредна година и са в рамките на националния форум "Библиотеките днес".

Успехът на предаването се крие в любопитството, признават от екипа.

Всяка добра библиотека, както и всяка добра литература съдържа безкраен лабиринт от смисли. Обществената роля на БНТ, на БНР е такава - да бъдем скромни медиатори в този процес - да медиираме между книгите, авторитетите на нашите предавания и читателите и така заедно да търсим смисъл в лабиринта на литературата", каза Даниел Ненчев, редактор на "Библиотеката".

С помощта на технологиите лицето на предаването Анна Ангелова изказа благодарност към фондацията, че се грижи библиотеките да бъдат обществена ценност.

"Да си представим света като една глобална библиотека, в която книгите са държавите, лавиците са границите, а хората са думите. Благодаря ви, че сте от онези от тях, които носят смисъл и превръщат четенето в нещо повече от удоволствие", каза тя.

А хората не трябва да смятат библиотеките за архаични, напротив - да гледат на тях като на съвременни културни центрове, смята председателят на журито доц. Георги Лозанов.

"Предаването "Библиотеката" по БНТ е велико. Това е една от емблемите не само на БНТ, а въобще на, така да се каже, на нашата публична съвременна среда за това, че в нея трябва да има култура, за това, че там отиват едни хора и успяват да извлекат по нещо всеки ден, което да е важно за обществото, за хората наоколо", коментира доц. Лозанов.

И допълни, че всяка медия трябва да има предаване или рубрика, посветено на книгите и четенето. Защото именно четенето ни формира като зрели, мислещи и мечтаещи хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велосипедист загина след удар от товарен автомобил в Свищовско
Велосипедист загина след удар от товарен автомобил в Свищовско
Няма мнозинство за конституционни промени в парламента на Северна Македония
Няма мнозинство за конституционни промени в парламента на Северна Македония