НОВИНИ

Преди първото заседание на НС: Нагласите на БСП и "Изправи се! Мутри вън!"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:36, 18.07.2021
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Изправи се! Мутри вън!" ще поискат служебните министри на правосъдието и вътрешните работи да бъдат изслушани в парламента веднага, след като депутатите положат клетва.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" съпредседателят на коалицията адвокат Николай Хаджигенов съобщи, че темата ще бъде искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Недоволство от работата на прокуратурата изразиха и от БСП. Румен Гечев коментира, че десетки милиарди били разграбени а от държавното обвинение бездействали.

Адвокат Николай Хаджигенов обясни, че изслушването на служебния вицепремиер Бойко Рашков и на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов трябва да се проведе преди Висшия съдебен съвет да разгледа искането за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

"За да имат те възможност да обяснят на целия български народ от най-високата възможна трибуна в Републиката какво точно зло е Гешев. Защото докладът на Бойко Рашков е 108 страници, ако не ме лъже паметта, което никой няма да прочете, в това съм сигурен, освен неколцина като мен. Това е изключително добър ход, който направиха служебното правителство. Подадоха на ВСС въже. Дадоха им възможност да се качат по него или да се обесят. Те най-вероятно ще се обесят, но това е друга тема", заяви Николай Хаджигенов.

Според Николай Хаджигенов един от най-силните аргументи в искането за отстраняване на главния прокурор е нарушаването на презумпцията за невиновност. Съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" подкрепи тезата, че с огласяването на информация, придобита чрез СРС-та, Иван Гешев е извършил престъпление.

"Ако говорим откровено, ако имаме един смислен прокурор с топки, ще напише обвинителен акт, не 17 хиляди страници, а две-три странички. Ще влезе в зала, ще мине в едно заседание и те ще го осъдят", отбеляза Николай Хаджигенов.

В "Неделя 150" по БНР служебният вицепремиер Бойко Рашков коментира, че не може доказателства, събрани със СРС-та, да бъдат огласявани с разрешение на наблюдаващия прокурор, тъй като с норми от процесуалния закон не може да се обезсилват текстове от Наказателния кодекс. И обясни кои действия на обвинител номер едно визира.

"Имам предвид публикации, които бяха направени, непосредствено след встъпването в длъжност на главния прокурор миналата година, на събрани със СРС-та данни, което е забранено в нашия закон. Гаранцията дори е наказателноправна норма, която за подобни деяния предвижда затвор на онова длъжностно лице, което си позволи този лукс", каза Бойко Рашков.

Румен Гечев от "БСП за България" коментира, че одобряват действията на вътрешния министър Бойко Рашков да подаде сигнал срещу главния прокурор. Според Гечев проф. Янаки Стоилов е изпълнил законовите си задължения да внесе искане във Висшия съдебен съвет, тъй като обратното би било прикриване на данни за нарушения.

"Ние сме абсолютно недоволни от работата на главна прокуратура и ние просто изразяваме мнението на по-голямата част от българския народ. Защото прокуратурата не си мръдна пръста. България е разграбена. Десетки милиарди са разграбени от различни сектори на икономиката. Крадено е без чувство за виновност. Къде е прокуратурата", заяви Румен Гечев от "БСП за България".

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Николай Хаджигенов коментира още, че оттеглянето на кандидатурата за премиер на Николай Василев е дало надежда за диалог, но само ден по-късно от "Има такъв народ" са опровергали това.

"Лош сигнал. Къде видяхте диалог в петък. Аз видях монолог. Отново монолог. Това беше в стил "Най-добрите Бойкови традиции". Монолози на вагината. Някой друг е виновен, не сме ние виновни. Сочат ни с крак нас, Сочат с крак Демократична България, времето и т.н. Ок, ама как ще стане", заяви Николай Хаджигенов.

И Румен Гечев подчерта, че за БСП диалогът между партиите е най-важен. Ако отново се предложи състав на кабинет и се каже гласувайте, левицата няма да даде подкрепа.

"Няма. Ние сме разумни хора. Ще се позабавляваме от това предложение. Ще си лъснем обувките и ще ходим на избори. БСП няма да отстъпи от принципите и от демократичните правила и традиции", каза Румен Гечев.

Гечев критикува и програмата, предложена от "Има такъв народ" като крайно дясна. Според него кризата изисква повече намеса на държавата в икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА Мосва иска 35 млн. от Милан за Никола Влашич
ЦСКА Мосва иска 35 млн. от Милан за Никола Влашич
Аоияама приключи с победа участието си в Нагоя
Аоияама приключи с победа участието си в Нагоя