НОВИНИ

Предлагат компенсации за над 1,5 млрд. лв. за високите цени на тока

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 21.12.2021
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Александър Николов даде брифинг пред журналисти по актуални за сектора теми, включително мерки за преодоляване на кризата с енергийните цени.

Вижте повече подробности в прякото включване на Цветелина Катанска.

За съжаление, в цяла Европа има криза с цените на електроенергия, съобщи министър Николов.

България продължава и ще става все по-устойчив член на единния пазар, което означава, че не можем да продължаваме да мислим, че ще държим много лесно по-ниските енергийни цени, допълни той.

Освен нашата страна, Полша продължава да поддържа по-ниско ниво на цените.

На 12-месечна база цените на въглищата, природния газ също и петрола са чувствително увеличени, стана ясно от показаните от министъра данни.

Производството на електроенергия у нас бележи ръст около 15%, реалната консумация нараства с 4%, които са стабилни показатели, съобщи министърът. Поради повишаване на капацитетите за износ, повишаването на износа на електрическа енергия е над 100%, което води до относително сравними цени.

Относно наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, водата и парното, министърът коментира - има новоизбрано НС, пред което съответно регулаторът трябва да се отчита. Регулатор, избран от предишното управление на страната, в чието ръководство са хора с изтекли мандати.

Замразиха цените на тока, парното и водата (обобщение)

Министърът съобщи какви са разработените схеми за подпомагане и компенсация за високите цени на тока.

Разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси.

Схемата за подпомагане е динамична, като целта ни е да отразим максимално пазарната динамика и да подпомогнем реално засегнатите потребители. Схемите ще продължат да се доразработват директно най-високо експертно ниво, за да може да посрещнем тази криза, която е най-вече ценова, каза Николов.

Компенсациите от декември ще са на база 185 лева на база мегаватчас. Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. 900 милиона лева ще надхвърлят компенсациите на тази база.

Разработена е схема за мрежовите оператори по прогнозите на КЕВР. Близо 350 милиона лева ще е тази мярка по текущи оценки. По този начин се намалява потенциала на бъдеща тежест на цената на тока както за битови потребители, така и за бизнеса.

Общият ресурс за компенсации вероятно ще надхвърли 1,5 милиарда лева.

Заделеният буфер от министерството на финансите е до 2 милиарда. Целта е до 31 декември битовите потребители и бизнесът да има предвидимост за разходите за електроенергия, допълни енергийният министър.

Председателят на СОС: Няма опасност "Топлофикация София" да фалира

Той коментира и проблема с дълговете на "Топлофикация София", като заяви, че от министерството са провели срещи с представители на Столична община.

Проведохме срещи за бързи адекватни мерки относно всички възможни варианти за намаляване на натиска за повишаване на цената на топлоенергията от "Топлофикация София". Над 70% от текущите разходи са за природен газ, като дружеството не разполага с достатъчно мощности за производство на енергия, които да компенсират тези разходи, обясни Николов.

Той съобщи още, че значително под максималния размер са доставките от "Булгаргаз", което с оглед на текущите цени, е "меко казано притеснително". Има нещо, което както ръководството на БЕХ, така и екипите на министерството забелязват и то е доста обезпокоително, смята Николов.

Основен платец и основен длъжник на "Булгаргаз" е "Топлофикация София", но втори поред като длъжник е ТЕЦ - Варна, който текущо дължи над 36 милиона лева. По същия начин както управлението на потенциалните доставки на природен газ, така и управлението на вземанията в дружеството са доста притеснителни. Единственото нещо което е комуникирано към нас от БЕХ е, че са спрени текущите доставки към ТЕЦ - Варна, обясни министърът.

В България от догодина ще има завод за производство на соларни панели, съобщи Николов. Проучват се и допълнителни възможности за изграждане на завод за батерии и "умни мощности", допълни министърът.

Целия брифинг гледайте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат в ареста обвиняемия за схемата с АМ "Хемус", той иска среща с Рашков и Гешев
Връщат в ареста обвиняемия за схемата с АМ "Хемус", той иска среща с Рашков и Гешев
Новата звезда на Барселона не може да връзва обувките си?
Новата звезда на Барселона не може да връзва обувките си?