НОВИНИ

Председател на СИК в кърджалийското село Стремци е задържан за агитация

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 02.04.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Председател на секционна комисия в кърджалийското село Стремци е задържан за агитация. Това съобщиха от Районната избирателна комисия в града.

Задържания се казва Бирол Тасим. Той е председател на подвижна секционна избирателна комисия, която обслужва района на кърджалийското село Стремци. Сигналът е за това, че Тасим е извършвал агитация и давал достъп до урната, докато други хора са гласували. И така е била нарушена тайната на вота. Нарушението е станало в самото село Стремци и председателя на подвижната секция е задържан за изясняване на фактите и обстоятелствата около деянието. Издирва се кметът на село Стремци Кемил Кемил. Той е бил заснет да агитира на турски в днешния ден.

"За престъпление против политическите правила на гражданите. Имаме задържано лице на 45 години и издирваме второ, което е съпричастно към случая. Работата по случая е започнал след подаден сигнал за това, че в подвижна избирателна секция бюлетините се попълват от друго лице вместо от избирателите", заяви Атанас Чотров, началник "Охранителна полиция", РПУ-Кърджали.

Преместени секции от училище в търговски обекти създадоха неудобства за избиратели в Кърджали. За днешния вот 13 секции се оказаха с нови адреси и въпреки указателните табели много избиратели се лутаха докато намерят своето помещение, за да гласуват.

За да могат да гласуват избирателите от секция № 139 в Кърджали слизат под земята. Там за работата на комисията в изборния ден е пригодено помещение, което през останалото време е салон за сватбени ритуали.

Емине Вели председател на 139 СИК - Кърджали: "Лесно се слиза, нямаше оплаквания и ние не сме срещнали затруднения".

Секцията е само една от общо 12-те, които за тези избори са преместени от училище "Петко Р. Славейков" в търговски обекти. Решението било взето от кмета на община Кърджали за удобство на хората от квартал "Възрожденци". Но някои днес дълго се лутаха преди да открият своята секция.

Мария Чакърова: "Хаотично е, просто разлепени са на много места тия указващи табели и не можеш да разбереш въобще кой блок към коя секция спада".

Помещенията са частни и за ползването им общината сключва договор.

Павел Гатев председател на РИК - Кърджали: "Когато се предоставя търговско помещение или частно помещение за провеждане на избори, общината заплаща наем".

Секцията в кърдажлийското село Калинка се намира в частен имот

От същата възможност може да се възползва и собственик на къща в село Калинка. Изборната секция там се намира в частен дом, защото в населеното място няма кметство. Няма дори хранителен магазин. Но има ток, вода и интернет.

Ахмед Мехмед - кмет на с. Калинка: "Ние нямаме тук държавно общежитие или някоя друга сграда. Винаги нашите избори са били в частни къщи".

В няколко населени места в областта и хранителни магазини бяха трансформирани по необходимост в изборни секции.

Вижте прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха член на изборна секция след употреба на амфетамини
Арестуваха член на изборна секция след употреба на амфетамини
Изпълнения на пиано посрещат гласоподавателите в секцията ни в Кавала
Изпълнения на пиано посрещат гласоподавателите в секцията ни в Кавала