НОВИНИ

Представиха проекта за новата визия на пл. "Света Неделя"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:52, 29.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Главният архитект на София Здравко Здравков представи идейния проект за пространството около храма "Света Неделя" . Победителите в конкурса за реконструкцията на площада от 2019 г. "Студио Фуксас", преработиха първоначалната си концепция и днес я показаха чрез нова визуализация.

Акценти в проекта са дизайнерското осветление, водоскоците и изцяло пешеходното решение на пространството. Обещанието е материалите и изпълнението да са качествени. До 11 септември проектът е отворен за дискусии.

Голямо старание и желание прозира в проекта за площад "Света Неделя". Надеждите, които му се възлагат, са големи, а знаковото място събрало автентичност и съвремие в едно, го заслужава.

Желанието на архитект Здравков е след ремонта хората да не минават транзит през площада, а той да стане любимо място за почивка.

Освен прохладата от новия фонтан, за това ще допринесат и пейките от "дишащ" бетон. Те са разработени на базата на ергономични научни изследвания, а материалът от който ще бъдат направени ще пречиства градския въздух, седалките ще бъдат дървени, а самият площад - от гранит .

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Всеки един от тези елементи, които тепърва ще монтираме на площада, първо ще го видим как изглежда в реална ситуация, за да може наистина да сме убедени, че всяко едно нещо изглежда добре не само на картинка, а и в реална обстановка.

Пешеходната зона е разширена, първоначално предложените лампи - намалени. Достъпът с автомобили ще е възможен до църквата и митрополията. Съществуващите дървета се запазват и подчертават със специално сценично осветление.

Голямо внимание е обърнато и на градския транспорт - едната спирка на трамвая ще бъде преместена, за да може да са огледални. Входовете на метрото също ще се съобразени с новия дизайн. Ще има и станции за зареждане на електрически автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефовете на четири технологични гиганта пред американския Конгрес
Шефовете на четири технологични гиганта пред американския Конгрес
Трудно ли е да си спасител по Черноморието?
Трудно ли е да си спасител по Черноморието?