НОВИНИ

Каква ще бъде новата визия на пл. "Света Неделя"

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 29.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

"В момента представяме пред обществото един проект за площад "Света Неделя", който съответства както на препоръките на журито, така и на професионалните организации. Този проект отчете препоръките да се запазят до едно дърветата на площада, да се осигурят подходи за съответните ритуали в храма, да има подход към Патриаршията, като в същото време бъде даден приоритет на пешеходеца". Това обясни в "Още от деня" арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Този площад е липсващата връзка между бул. "Витоша" с Градската градина. "С проекта на архитект Масимилиано Фуксас и ул. "Съборна" от площада до ул. "Леге" ще смени своята настилка и ще се превърне в едно цяло", допълни той.

Този проект е изключително смел, защото премахва връзката между бул. "Стамболийски" и "Тодор Александров", но в същото време създава удобни връзки между трамвайните спирки, които са обвързани със станциите на метрото. Вкарва се допълнително озеленяване.

Площадът става изцяло обърнат към храма. С освобождаването на площада от автомобили, пространството ще се освободи за хората, отбеляза арх. Здравков.

Респектът към археологията се чете и в този проект. Тя ще остане под стъклен похлупак и ще може да се види. Ще бъде добре осветена. Взети са всички мерки, за да не се плъзгат телата, които ще бъдат върху разкопките. Контекстът на средата е запазен, но е преразказан с една много хубава и модерна приказка, посочи още главният архитект на София.

Арх. Здравков изрази надежда до края на следващата година да се започне работа по реализирането на проекта. Работата ще се изпълнява на етапи.

Какво още каза арх. Здравков - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без маска в Гърция - 150 евро глоба
Без маска в Гърция - 150 евро глоба
Марешки: Няма логика 6-7 месеца преди изборите да правим извънредни избори
Марешки: Няма логика 6-7 месеца преди изборите да правим извънредни избори