НОВИНИ

Трудно ли е да си спасител по Черноморието?

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 29.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От години по Черноморието усещат недостиг на подготвени спасители. Масово през миналите сезони те предпочитаха работа в чужбина заради по-високите заплати. Сега обаче ограниченията задържаха повечето от тях в страната и концесионерите нямаха затруднение при набирането на кадри. Наетите спасители са преминали през сериозно обучение и знаят как да осигурят безопасността на туристите.

Васил Алексиев, старши спасител на плаж 'Крайморие": Да спасиш човешки живот няма равно на себе си. Така, че ние бдим над хората, които са във водата.

Всеки ден точно в 8:00ч. започва работния ден на спасителите на плаж "Крайморие". Подготовката включва обезопасяване на поста, проверка на изправността на радиостанциите, както и обход на морското дъно за наличие на течения и подводни ями.

И въпреки зеления флаг спасителите са длъжни да проверяват постоянно състоянието на морето.

"Някой път сутрин започваме така, но с промяната на времето, когато вече е над 3 бала, започва да обръща надуваеми предмети. Тогава слагаме жълт флаг и изкарваме всички надуваеми", казва Алексиев.

На плажа в Слънчев Бряг организацията за дежурните на пост е подобна. Старшият спасител проверява три пъти дневно температурата на водата и определя флаговата сигнализация.

Иван Георгиев, управител на Водноспасителна служба: Една от основните функции на спасителите - да предотврати по този начин отделните инциденти и опасности.

Николай Павлов, старши спасител плаж "Сл. Бряг": В сравнение с други години хората са по-цивилизовани. Все пак има и такива, които се отнасят по-безотговорно.

Факт са и случаи на физическа саморазправа от страна на плажуващи към спасители.

Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие": Десетки са повикванията към полицията. Те са тук не за да се карат и да спорят с тях, както много често се случва, а за да пазят техния живот и здраве.

На плаж "Крайморие" са осигурени по двама спасители на пост, тъй като в началото на сезона е имало достатъчно кандидати за осигуряване на дейността.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха проекта за новата визия на пл. "Света Неделя"
Представиха проекта за новата визия на пл. "Света Неделя"
Засилени проверки на ресторанти и заведения по Северното Черноморие
Засилени проверки на ресторанти и заведения по Северното Черноморие