НОВИНИ

Засилени проверки на ресторанти и заведения по Северното Черноморие

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 29.07.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна проверяват ресторантите и заведенията в града и близките курорти. Проверките са двойно повече в сравнение с миналата година заради COVID-19.

От началото на юни досега инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна са направени близо 700 проверки, като съставените актове за нарушения са 6. Според тях, собствениците на заведения са станали по-дисциплинирани не само заради високите глоби, но и заради факта, че при зараза ще трябва да затворят, макар и временно, обектите си.

Най-честите нарушения, които установяват инспекторите, са храни без етикети или с изтекъл срок на годност, проблеми с техническата база и оборудването в кухните, както и липсата на удостоверения за регистрация по Закона за храните.

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна направиха изненадваща проверка в ресторанта на един от хотелите в курорта "Златни пясъци" . Нарушения не бяха установени.

Д-р Костадинка Маринова, началник-отдел "Контрол на храни", ОДБХ-Варна: Храните са в срок на годност, правилно съхранени, спазва се технологичният процес на обработка на храните, всички храни са етикетирани.

Хотелът е посрещнал първите си туристи в началото на юли. В момента е пълен наполовина, като резервации има дори за октомври.

Туристите са основно от Румъния, Германия и Люксембург. Корнел Арделеану от Румъния досега не е бил на почивка у нас, но е избрал страната ни, тъй като на границата не се изискват специални документи от туристите, нито ПСР тест за COVID-19.

Корнел Арделеану, турист: Тук не се притеснявам от COVID-19. Чувстваме се много защитени, персоналът не само спазва изискванията за безопасност, но и следи всички да ги спазват.

Управителят на хотела е категоричен, че в ресторанта стриктно се спазват санитарно-хигиенните изисквания, за да се гарантира здравето на персонала и клиентите по време на пандемията от COVID-19.

Николай Николов, управител на хотел: На всеки бюфет, където се издава храна имаме дезинфектант, който е и за гости, и за персонал, маски имаме. В ресторанта имаме организация на пропускателен режим да не се натрупват много гости по бюфетите, разчертано навсякъде през метър и половина къде да сядат гостите.

Постоянни проверки в заведенията правят и служители от Здравната инспекция във Варна.

Д-р Веселина Божилова, началник Отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Варна: Най-вече налагаме санкции за неспазване на мерките за лични предпазни средства.

Санкциите за нарушителите са между 5 000 и 15 000 лв.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудно ли е да си спасител по Черноморието?
Трудно ли е да си спасител по Черноморието?
Антиправителствени протести в цялата страна и днес
Антиправителствени протести в цялата страна и днес