НОВИНИ

Представители на сирийската общност у нас разказват за тежкото положение на близките си в Сирия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:20, 08.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Посолството на Сирия в столицата събира помощи за пострадалите от земетресението. Необходими са лекарства, дрехи, одеяла, палатки, генератори. Днес екипът ни се срещна с представители на сирийската общност в страната ни, които разказаха за тежкото положение на близките си от района на земетресението и помолиха за подкрепа. Настояха и за падане на санкциите срещу Сирия, за да могат да се изпращат хуманитарна помощ, линейки и техника.

Мая, Хусейн, Ануар и Роберто са със сирийски или сирийско-български произход. От години живеят в България като част от тях са напуснали Сирия заради войната. Имат близки и роднини в засегнатите от земетресението райони.

Хусейн Адрис: "Положението и преди земетресението беше много зле, а сега е още станало по-зле. Имат доста липса на най-важните елементи, за хранителни помощи, за лекарства, за линейки, няма линейки, нафта, ток, положението е много, много зле. Има хиляди хора, които са под къщите, където са паднали".

Роберто Тахан: "Почти нищо няма там вече, положението става все по-зле, ама хората живеят там, няма какво да правят".

Мая Зухди: "Хората имат нужда от абсолютно всичко, от салфетки, бебешко мляко, памперси, медицина. Имат нужда от ръка, от екипи да помагат, защото до този момент има живи деца. Те изваждат деца, това означава, че има надежда, но няма достатъчно хора и материали".

Според Мая проблемът е в санкциите срещу Сирия - те трябва да паднат, за да се помогне на хората без подслон и препитание. А и на останалите все още живи под развалините.

Мая Зухди: "Нищо не може да изпращаме там, това е въобще нечовешко, трябва веднага да паднат тези санкции".

Ануар Шалгин: "46 държави, това е вярна информация, искат да помагат, но нямат достъп до Сирия, нито по море, нито по въздух, нито по суша. Как ще стигнат тези помощи? Защо 70 държави помагат на Турция? Там детето не е ли същото като в Сирия? Незабавно да отпадат тези санкции в момента, да оставим политиката настрани".

В посолството на Сирия на бул. "Симеоновско шосе" в столицата още от 6 февруари се събират помощи. Най-голяма е необходимостта от зимни дрехи, палатки, дюшеци, одеяла, памперси, лекарства, генератори. Приемат се и парични средства. Тези помощи няма да стигнат до Сирия до официален, а по частен път.

Мая Зухди: "Хора, които ще пътуват натам, което е пак рисково. И наистина надявам се от цялото ми сърце хората тука да помогнат, с каквото можете".

Днес е третият ден под руините. Всяка минута е ценна и всяка помощ е ценна.

По темата работиха: Елиана Димитрова, Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА изпусна 15 точки аванс, но все пак победи като домакин Ямбол в НБЛ
ЦСКА изпусна 15 точки аванс, но все пак победи като домакин Ямбол в НБЛ
МВнР: Не са открити двамата български граждани, издирвани в Антакия и Искендерун
МВнР: Не са открити двамата български граждани, издирвани в Антакия и Искендерун