НОВИНИ

Последиците след труса в Турция: Спасителите продължават да намират оцелели

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:52, 08.02.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Поне 8500 са вече загиналите в Турция. Броят на ранените достига 50 000. Според сеизмолози двете земетресения от понеделник сутрин са освободили енергия, натрупвана в продължение на поне 500 години. В резултат Турция се е изместила с три метра на югозапад. В страната хиляди хора прекараха кошмарна втора нощ на студа. Спасителните операции навлизат в третия си ден. За щастие, продължават да пристигат новини за намерени оцелели хора.

Истинско чудо се случи в Кахраманмараш, епицентър на разрушителните земетресения от понеделник. 56 часа след първия трус момиченце на година и половина беше спасено от руините на триетажен блок. Малката Масал е оцеляла заедно с родителите си. Веднага след изваждането ѝ тя беше поета от ръцете на баща си в линейка.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посети тежко пострадалия район на Кахраманмараш и разговаря с местни хора. Ердоган обеща до една година жилища на всички останали без дом заради бедствието.

"Няма да позволим наши граждани да останат на улицата. Мобилизирахме всички ресурси. Ще оценим щетите и ще подкрепим гражданите. За момента сме разпределили бюджета. Искаме да облекчим проблемите на хората през този преходен период", каза Ердоган.

Президентът включи в обиколката си и други засегнати зони - градовете Пазарджък и Хатай. Цялото семейство на Емре от Антакия е затрупано в сградата зад него. Говорил е със сестра си през нощта, докато тя е спряла да му отговаря след шест часа. Емре е отчаян: "Тук съм от вчера, умолявам за помощ".

Дервиш, съгражданин на Емре, също е бил затрупан, но е имал късмет: "Бях 36 часа под земята, загубих всякаква надежда".

В Кирихан, в провинция Хатай, работят и 25 германски спасители със седем кучета. Те са успели да извадят живи трима души, прекарали под отломките 45 часа. Двама от тях са в болница, едно момче си е тръгнало само. Всеки дава най-доброто от себе си, казва един от спасителите - при пълна липса на вода, ток и интернет. Кадри от дрон свидетелстват за големите разрушения в града.

"Истински апокалипсис. Не е нужно да се оглеждаме наоколо, хората идват при нас за помощ, защото се чуват гласове навсякъде", каза Симон Гутцайт - спасител от Германия.

Френски колеги на Симон са разположени в град Османие, в Южна Турция. Париж изпрати 136 спасители и пожарникари в помощ на турските власти. Израелски екипи успяха да спасят двама души сред тях 23-годишна жена. Спасителите работят с помощта на и на кучета.

"Бяхме извикани от местни хора, които чули шумове от руините. Започнахме спасителна мисия която продължи четири часа и половина и включи лекар и парамедици. 23-годишна жена беше спасена, тя е жива и здрава само със счупен таз. Жената се върна при годеника си", заяви Матан Шнайдер - ръководител на спасителен екип от Израел.

Диарбекир е с преобладаващо кюрдско население. Стотици спасители се опитват да намерят оцелели, военни и полицаи преграждат достъпа до най-засегнатите райони. Местните хора не са спали почти два дни, топлят се край огньове и се хранят с това, което им донесат доброволците в очакване на новини за затрупаните им близки.

Снимки: БГНЕС

Около 200 души са се приютили в историческа местна джамия, в това число сирийци и афганистанци. Турски актьори и спортисти и световноизвестни личности, като Антонио Бандерас и писателя Паулу Коелю, изразиха солидарност с пострадалите от земетресението и призоваха към дарения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев се срещна с Пендиков, обеща му охрана (СНИМКИ)
Демерджиев се срещна с Пендиков, обеща му охрана (СНИМКИ)
Двама таланти от футболния Хебър получиха професионални договори с клуба
Двама таланти от футболния Хебър получиха професионални договори с клуба