НОВИНИ

От нашите пратеници: Огромни задръствания към турския град Газиантеп - евакуиращи се хора и опашки от автомобили с помощи

Айше Сали
от Айше Сали
18:10, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Броят на загиналите при бедствието в Турция и Сирия надхвърли 12 000 от двете страни на границата. Като повечето от жертвите са в Турция - над 9000, защото там е епицентърът на земетресението и е засегнато огромен населен район.

Големи са задръстванията по пътя към Газиантеп един от най-пострадалите от земетресението райони на Турция.

Екипът на БНТ пътува към града, но напредва бавно заради натоварения трафик и пораженията по пътната мрежа след трусовете.

Задръстванията започват на около 100 км от Газиантеп. Екипът ни за два часа успя да измине едва 20 км в район, в който има много тунели. Проблемът е, че има срутвания по пътищата и проблеми с акведуктите. Виждат се напукана пътна настилка, откъснати парчета от мостове.

По пътя има много автомобили и камиони с хуманитарна помощ. Има и хора, които пътуват с колите си и носят на познати и непознати топъл хляб и одеала. Навсякъде се усеща голяма солидарност, хората се опитват да си помагат. В един от хотелите в Адана управителят е приютил 50 души.

В обратната посока има и много хора, които искат да се евакуират.

В района непрекъснато има проблем с мобилните телефони и мрежата от време на време се губи. Гориво има засега, но шофьорите си дават препоръка колите им да бъдат заредени догоре, защото не се знае колко дълго ще продължи пътуването.

В Адана имаше 10 разрушени сгради, но пораженията в Газиатеп са много по-големи. Климатът също е изпитание за тези, които са останали без домове. Градът е в планинска местност, където е по-студено и по върховете има сняг.

В Адана някои хора са успели да поспят на закрито. А други - останаха край огъня, завити с одеала. Очакването им беше още по-голямо заради огромните надежди на спасителите да бъдат извадени оцелели.

На сутринта срещаме отново Саадеттин Айдемир, който ни разказа своята история, докато чакахме заедно край огъня.

"Дъщеря ми и трите ѝ деца останаха под разрушенията. Беше завършила Държавния университет е Сивас. Беше учителка", казва той.

Нанесла се в 11-етажната сграда, след като живяла 14 години в Германия. Върнала се в Турция, защото не издържала да бъде далеч от своите близки. Сега баща ѝ се втурва към развалините при всеки знак на спасителите, че може би има някой под тях.

"От три дни сме в очакване. Седим и се надяваме на някакви новини. Дано я спасят, дано скоро е при нас", казва той.

В деня на земетресението семейството ѝ е излязло навън, но на децата им станало студено, защото са били по пижами и се върнали за дрехи. Съпругът ѝ решил да я изчака отвън. Точно когато са били вътре, се е случил вторият трус и са били затрупани, защото не са успели да напуснат сградата.

Днес Саадеттин Айдемир вече не е толкова сговорчив. Единственото, което успява да каже, е, че най-тежкото за един родител, е да загуби детето. Просълзява се и продължава да гледа безмълвно развалините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова спечели първото контролно на националния отбор по художествена гимнастика
Стилияна Николова спечели първото контролно на националния отбор по художествена гимнастика
Единият от нападателите на Пендиков е обвинен за нападение от омраза, другият се издирва
Единият от нападателите на Пендиков е обвинен за нападение от омраза, другият се издирва