НОВИНИ

Засегнатите райони от земетресението в Сирия са извън правителствения контрол

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:39, 08.02.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

След Турция, и Сирия поиска помощ от Европейския съюз за спасителните работи след земетресението, ударило двете страни. Брюксел насърчи страните-членки да се отзоват. Вашингтон обяви, че ще окаже помощ на сирийския народ, но не и на режима в Дамаск, като работи само с местни неправителствени организации. Призив за международна помощ отправиха и Белите каски. Те действат в районите под контрола на бунтовниците, които са и най-тежко засегнатите от стихията. До момента жертвите в Сирия са около 2700, ранените са два пъти повече.

Евросъюзът ще следи много внимателно помощта за Сирия да достига до нуждаещите се, без да бъде отклонявана, подчерта Еврокомисията. По нейни оценки страната се нуждае най-много от помощ при спасяването на затрупани под отломките, както и от лекарства, медицинско оборудване и храни. Природното бедствие влоши допълнително и без това драматичната хуманитарна обстановка след 10 години война в Сирия, посочва Брюксел.

Германия също изрази готовност да окаже помощ, но подчерта, че ще поддържа минимални контакти с властите в Дамаск. Практически цялата помощ на Съединените щати е насочена към северозападните райони на Сирия. Тя се изразява в подкрепа на спасителните екипи и осигуряване на подслон и храна за нуждаещите се. Най-тежко засегнатите райони там са извън контрола на президента Башар Асад.

"В самата Сирия имаме финансирани от нас хуманитарни партньори, които координират животоспасяващата помощ. Ангажирани сме с оказването на тази помощ за народа на Сирия, така както бяхме водещ хуманитарен донор от началото на войната. Искам да подчертая, че тези фондове отиват при сирийския народ, а не при режима. Това няма да се промени", каза Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Хуманитарната организация Белите каски, която действа в зоната на бедствие и има опит от войната при спасяването на хора, заяви, че се надпреварва с времето. Нуждае се от обучени кучета и тежко оборудване и поиска влизане на международни спасителни екипи, защото затрупани хора продължават да издъхват под отломките. Кадрите са от тежко засегнатия град Джандарис в провинция Алепо.

Много от оцелелите в Джандарис са загубили семействата си:

"Таванът рухна върху нас. Останахме затрупани половин час, викахме за помощ. После дойде братът на жена ми, той живее наблизо, и ни измъкна. По-малката ми дъщеря почина в ръцете ми, жена ми издъхна до мен. Оцеля другата ми дъщеря на две години и половина", разказа Али ал Махмуд - оцелял.

Властите в бунтовническия Идлиб описват обстановката в района като "катастрофална".

"Призоваваме арабските и мюсюлмански страни, хуманитарните организации и международните органи да поемат своята морална и хуманитарна отговорност пред лицето на тази катастрофа и да застанат зад сирийския народ в освободения север на Сирия", заяви Мохамед Абдел Рахман - Правителство на спасението на Идлиб.

Снимки: БГНЕС

Китай призова Съединените щати незабавно да вдигнат едностранните санкции срещу Сирия. Сирийският посланик в Пекин увери, че правителство ще подкрепи всички сирийци, без да се ръководи от политически пристрастия. Властите в районите извън правителствен контрол обаче казват, че досега не са получили съдействие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Крумовград дарява приходите от билети в следващите три домакинства за пострадалите в Турция и Сирия
ПФК Крумовград дарява приходите от билети в следващите три домакинства за пострадалите в Турция и Сирия
Проф. Петър Павлов: Напълно срутените сгради в Турция, вероятно са строени преди 2005 година
Проф. Петър Павлов: Напълно срутените сгради в Турция, вероятно са строени преди 2005 година