НОВИНИ

Повдигнаха обвинения за скъпия природен газ от лятото (ОБЗОР)

Бившият енергиен министър Александър Николов на разпит в следствието

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 08.02.2023
Чете се за: 11:52 мин.
У нас
Слушай новината

Разследването за скъпия природен газ от лятото очевидно навлиза в ключова фаза. Бившият енергиен министър Александър Николов вече е обвиняем за газовите доставки след като "Газпром" спря да доставя природен газ по дългосрочния договор. Според разследващите Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов умишлено са нанесли на дружеството щета за над 88 милиона лева. За престъпление по служба е обвинен и бившият заместник-министър на енергетиката Данаил Николов.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Оказва се, че ДАНС са започнали да разплитат схемата с газовите доставки още през лятото на миналата година. Според събраните до момента доказателства, частната фирма "МЕТ енерджи" още в ранната пролет на 2022 г. е подписала договор с "Газпром" за допълнителни количества газ. Около месец по-късно руския газов монополист спира да доставя газ у нас с мотива, че страната ни отказва да плаща в рубли по новата схема.

Бивш енергиен министър и бивш шеф на "Булгаргаз" са обвинени за купуване на газ от "Газпром" през посредници

Запознати с разследването твърдят, че вместо да се осигури алтернатива, в доставките влиза "МЕТ енерджи", но с цена, която била 30% по-висока, а синьото гориво отново идвало от "Газпром". Както казахте за умишлено нанасяне на щетата обвиняеми са бившият енергиен министър Александър Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Бившият зам. енергиен министър Данаил Николов пък е обвинени за длъжностно престъпление "превишаване на права" заради допуснати нарушения в координирането с Министерския съвет на реакция по проблема.

Разследването на газовите доставки след края на април миналата година е започнало в ДАНС още през лятото. Поводът е бил осигуряването на синьо гориво през частни фирми на значително по-високи цени след като "Газпром" са прекратили доставките по дългосрочния договор с "Булгаргаз".

Бисерка Стоянова, следовател и говорител на НСлС: "При преценка на събраните доказателства, които към момента са доста в голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на конкретни лица. Има две обвинения, които са за безстопанственост, умишлена безстопанственост по отношение на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД и на министър на енергетиката - бивш към момента за неупражнен достатъчен контрол на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз". Като общ резултат, мога да кажа, е последвала щета, която е в размер на над 88 милиона лева".

НСлС за разследването на газовите доставки: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на "Булгаргаз"

По данни на разследването щетата е нанесена само за периода от края на април до края на май, когато са осъществени първите доставки на синьо гориво, след като "Газпром" прекратява изпълнението на дългосрочния договор. Малко преди обяд бившият енергиен министър влезе в Националното следствие придружаван от адвокатката си Ина Лулчева и не коментира. Когато излезе вече като обвиняем беше лаконичен.

Александър Николов, бивш министър на енергетиката: "Свежда се до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия и затова. До това стигат нещата. - Какво точно е обвинението и за какво? - За юридическата част и за повдигнатите обвинения няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите за това, което се прави към момента. От 13 декември 21 до 2 август 22 е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани. - Обвиняват ли ви затова, че пак руска газ е доставяна, но през посредници? - Отговорих вече на този въпрос".

Според наши източници, разследващите са събрали доказателства, според които частната "МЕТ енерджи" още през пролетта на миналата година е договорила закупуването на допълнителни количества газ от "Газпром". В началото на май, след като руската компания спира доставките по договора с "Булгаргаз", българското дружество заявява доставки от "МЕТ енерджи" и през месец май повече от половината количество е доставено именно от тази компания, но с 30% по-висока цена, а произходът на синьото гориво пак е бил от "Газпром".

Бисерка Стоянова, следовател и говорител на НСлС: "Със сигурност цената е била завишена горе-долу с процентите, които вие посочихте, но от къде и как - има документи, които сочат - фактури. Като пак казвам, на по-късен етап ще дадем повече данни, тъй като към момента това би ни затруднило".

Преди да бъде назначен за изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е бил управител именно на "МЕТ енерджи". Според разследващите има данни, че умишлено не са осигурени алтернативни доставки, за да се ползват услугите именно на тази компания. В кабинета "Петков" Александър Николов беше министър от квотата на "Има такъв народ".

Днес лидерът на партията Слави Трифонов коментира, че като министър Николов е защитавал националния интерес. Професионалист е, който знаел как да си върши работата и по тази причина ще бъде оправдан.

В позиция от "Продължаваме Промяната" питат дали прокуратурата наистина е видяла проблем в спазването на задължителните указания на Европейската комисия. И допълват, че е повдигнато обвинение по сигнал на ГЕРБ, които не защитавали българските интереси, а тези на Путин и Русия. И отправят упрек, че прокуратурата повдигала обвинения на всеки, който защитава българските интереси, а не тези на Русия.

Снимки: БГНЕС

Коментарите след повдигането на обвиненията предизвикаха реакцията на прокуратурата. От там подчертават, че обвинението е повдигнато не защото не е приета схемата за разплащания на "Газпром", а защото в периода от началото на април, когато изискването на "Газпром" за плащане в рубли е било обявено официално, до края на същия месец, когато доставките са прекратени не са предприети действия по осигуряването на алтернативни доставки от други източници, различни от "Газпром". Така, според държавното обвинение, вместо доставки на пазарен принцип през борсата, до края на май доставките фактически са били от "Газпром", но през друго частно търговско дружество на завишена цена. Отбелязват също, че по казуса няма прието решение на Министерския съвет.

Ето цялата позиция на прокуратурата:

Във връзка с появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници, свързани с повдигнати от Софийската градска прокуратура обвинения във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв., Пресслужбата на Прокуратурата на Република България разяснява следното:

НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" в руски рубли;

НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО "Газпром експорт", тъй като:

НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерски съвет, съгласно чл. 7 от Глава втора "Министерски съвет", Раздел I "Състав, функции и правомощия на Министерския съвет и на неговите членове" от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, приет с ПМС № 229 от 23.09.2009 г., /обв. ДВ, бр. 78 от 02.10.2009 г./ ал.1: "В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт" и ал.2: "Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания" и

НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт – прието решение на Министерски съвет, съгласно раздел II "Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет" от Глава трета "Организация на работа на Министерския съвет" на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт".

Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи, че след сезиране от Държавна агенция "Национална сигурност" са повдигнати обвинения на три лица по разследване във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв.

Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив завърши със загуба участието си в групите на Шампионската лига по волейбол
Марица Пловдив завърши със загуба участието си в групите на Шампионската лига по волейбол
Никола Илиев пропусна дузпа, а примаверата на Интер отпадна от Шампионската лига
Никола Илиев пропусна дузпа, а примаверата на Интер отпадна от Шампионската лига