НОВИНИ

Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. в момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Главчев смята, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии:

"Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма."

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Каза още, че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

По отношение на земеделския министър Кирил Вътев, Главчев поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри.

"Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива - подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи", уточни премиерът.

Димитър Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Премиерът увери, че има всички предпоставки за провеждането на едни честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.

Вижте цялото интервю със служебния премиер Димитър Главчев във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан със знаменит обрат срещу Черноморец в Бургас
Балкан със знаменит обрат срещу Черноморец в Бургас
Изкуственият интелект в електронната търговия
Изкуственият интелект в електронната търговия