НОВИНИ

Тел Авив не поема отговорност за нападения, каза пред БНТ израелски журналист

Какви са възможните сценарии след атаката в Иран?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:37, 19.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Израел има дългогодишна политика да не поема отговорност за нападения като това в Иран, за да не провокира допълнително ответен удар, а реакцията на иранските власти подсказва, че и те искат да слязат от стълбата на ескалацията.

Това заяви за БНТ Тал Шалев - колумнист от Jerusalem Post и журналист от Уала Нюз в Израел. Според нея сега е в ход сценарий за изграждане на пакт за сътрудничество в сферата на сигурноста между държавите от умерената ос в Близкия изток, които да се противодействат на Иран и Русия.

Сега Израел следи много внимателно реакциите от Иран, за да се ориентираме дали това няма да доведе до още един рунд на ескалация.

БНТ: Как разчитате реакцията на Иран - опитват се да омаловажат атаката, твърдят, че няма щети, излъчват кадри със спокойни градове?

Тал Шалев: Първо може и те също да не искат ескалация до регионална война. Още една атака срещу Израел може да доведе до регионална война, а може би и световна война, като се има предвид подкрепата на Русия към Иран. Първо атаката на иранците от събота не беше успешна въобще и сега се опитват да си върнат националното достойнство, а признание, че Израел е нанесъл удар по иранска територия не работи в тази посока. Изглежда като че ли поне към момента иранците искат да ограничат отзвука от тази атака, те също не искат да я приписват на Израел, защото това ще изисква отговор от тяхна страна.

БНТ: Какви са възможните сценарии сега?

Тал Шалев: Има огромно международно усилие за деескалация на цялото напрежение. Това ни връща обратно към войната в Газа и Ливан. В края на краищата Хамас и Хизбула са проксита на Иран и всичко това е част от една и съща история. Един от основните сценарии е, че Съединените щати се опитват да постигнат споразумение за нормализация на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. Има много усилия за надграждане на сътрудничеството в сферата на сигурността - това, което видяхме през уикенда между Израел и по-умерената ос от държави в Близкия изток. Прави се опит да се създаде някакъв вид регионален пакт за сигурност със Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Съединените щати и основните европейски държави, пакт, който да противодейства на Иран и Русия. Едновременно Съединените щати се опитват да постигнат примирие в Газа, да се охлади иранският фронт и израелското правителство да постига прогрес в процеса на нормализация със страните от региона, да се помисли за деня след войната в Газа и да се изгради основа за регионално сътрудничество.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Янев: Докато има надежда ще се борим
Христо Янев: Докато има надежда ще се борим
Четири български победи в първия ден на европейското първенство по шахмат за жени в Родос
Четири български победи в първия ден на европейското първенство по шахмат за жени в Родос