НОВИНИ

Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"

В парламента стана ясно, че България ще изгуби милиарди, ако прекрати договора

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Парламентът реши министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение между "Булгаргаз" с турската компания "Боташ", което беше подписано по време на кабинета на Гълъб Донев. Това стана на извънредно заседание, което - необичайно - започна веднага след редовното.

Целта - докладът на анкетната комисия по случая да бъде разгледан от Народното събрание бързо след като части от него започнаха да излизат в последните дни и да предизвикват политическо напрежение.

Освен това депутатите решиха - докладът, който констатира, че България губи милиони от договора, да бъде изпратен на българската и европейската прокуратура и ДАНС.

След като няколко дни темата "Боташ" не влезе в дневния ред на депутатите от БСП осветлиха доклада от временната комисия.

"От работата на комисията Боташ е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики. Доклад е подписан и ние сме готови още днес да го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо до европейската прокуратура", каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

В доклада е записано още, че по време на подписването на договора с турската компания Министерският съвет не е бил запознат в цялост с документа, не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9. Служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с "Боташ". Председателят на Народното събрание свика извънредно заседание, но се оказа се, че докладът с констатациите не е внесен в деловодството на Народното събрание. ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ, че се опитват да бламират заседанието.

"Уважаеми господин председател в оставка... защо в оставка, защото когато и да ви я вземем, все ще е късно и няма да спра да го повтарям. Г-н председател, с тези ваши действия ставате съизвършител на тежка финансова щета за българската държава", коментира Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

"Колкото и да се стремите да ме поласкаете по вашия своеобразен начин, ви уверявам, че мислим в една и съща посока - тоест ние сме в една парламентарна хармония с вас", отговори му Росен Желязков.

В крайна сметка докладът беше внесен. Дебатът изостри напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Държавният доставчик "Булгаргаз", най-големият газов търговец в България, е пред фалит и те го докараха нарочно пред фалит. Защото най-големият спонсор е вторият най-голям търговец в България. Най-големият им спонсор Сашо Дончев официално им преведе 500 хиляди лева", каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

"Българските граждани не могат да плащат по 1 милион лева на ден за нечии малки тайни", заяви Кирил Петков, ПП-ДБ.

"10 месеца имаха цялата власт в това правителство. 10 месеца за тях не съществуваше за тях договор с "Боташ" неизгоден", пак отвърна Делян Добрев.

"Вие, г-н Добрев, вие, г-н Станков, кога поискахте предоговаряне? Направихте ли заседание на комисията по енергетика, на която сте председател? Поканихте ли ги тия хора, поискахте ли предоговаряне", попита от своя страна Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Между политическите нападки стана ясно, че преждевременно прекратяване на договора ще струва на България над 2 милиарда долара, както и че за последната година година "Булгаргаз" е загубила 40% от пазарния си дял. В крайна сметка депутатите гласуваха докладът да бъде изпратен освен на българската, и на европейската прокуратура, а министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност