НОВИНИ

Преподавател по национална сигурност: Конфликтът в Украйна ще продължи дълго

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 15.04.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Конфликтът в Украйна ще продължи дълго. Очакването, което се създава в България, че Украйна ще рухне, не отговаря на действителността. Русия продължава да има значителен военен ресурс, който няма как да очакваме в скоро време да се изчерпа. Предстои интензивен и кръвопролитен епизод в Източна Украйна. Това прогнозира в "Денят започва" доц. Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана.

Според него е неприемливо да се търси мир за сметка на капитулацията на Украйна.

"Все пак смятам, че ще се достигне до действителни мирни преговори, когато двете страни почувстват изтощение на своя военен потенциал. Но не знаем кога ще има такава ситуация. Украйна има воля, хора. И това, което ѝ е необходимо, е въоръжение", коментира доц. Цветков.

За моряците от "Царевна" доцентът каза, че в България се е създало впечатлението, че е можело лесно да бъдат измъкнати от там.

ВСИЧКО ЗА ЕВАКУАЦИЯТА НА МОРЯЦИТЕ ОТ "ЦАРЕВНА" ЧЕТЕТЕ ТУК

"Не си даваха сметка, че те се намираха в епицентъра на военните действия. Изход по море нямаше как да се случи поради тоталния контрол, установен от руския флот върху Азовско море. От друга страна имаше много интензивни бойни действия в непосредствена близост до кораба. Създадоха се неоснователни очаквания, че българската държава може да изиска специален статут, който да позволи извеждането им насред бойните действия", каза Цветков.

Според него в последните дни е имало по-ниска интензивност на бойните действия, заради което са успели да установят контакт с военни на брега, които са руски сили. Кога и дали ще се евакуират е зависело кога и дали ще има коридор, осигурен от Русия.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС решава дали Каримански ще стане управител на БНБ
НС решава дали Каримански ще стане управител на БНБ
Жители на Костенец отново излязоха на протест заради разбития път към АМ "Тракия"
Жители на Костенец отново излязоха на протест заради разбития път към АМ "Тракия"