НОВИНИ

Преразглеждат правилата за участниците в Пекин 2022, преболедували COVID-19

 Пекин 2022
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 18.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет разглежда възможността за промяна на противоепидемичните правила на Олимпиадата през 2022 г., така че спортисти, които наскоро са се възстановили от коронавируса, да могат да се състезават на Игрите. Това съобщи оперативният директор на МОК Пиер Дюкрe.

Според действащите разпоредби такива спортисти трябва да преминат допълнителни изследвания, ако положителната проба е дадена 30 дни преди заминаването за Пекин.

Два отрицателни PCR теста трябва да бъдат представени най-малко 8 работни дни преди планираната дата на заминаване за Китай.

„С група медицински експерти обсъждаме възможността за намаляване на интервала между тестовете и заминаването за Игрите. Това ще увеличи броя на участниците в надпреварата“, обяви представителят на МОК.

Според новия план, всеки случай на спортист ще бъде разглеждан поотделно, като основната цел е възможно най-много преболедували състезатели да се включват в Игрите в Пекин.

„Но безопасността все още е на първо място за нас“, уточни още Пиер Дюкре.

Поради нарастването на броя на случаите на заразени с коронавирус в световен мащаб, от Международния олимпийски комитет по-рано обявиха допълнителни мерки, които имат за цел да помогнат за намаляване на риска, свързан с разпространението на болестта.

Oт Световната здравна организация заявиха, че не предвиждат повишен риск от заразяване с COVID-19 на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След агресията в Русе: Общопрактикуващите лекари настояват за защитена работна среда
След агресията в Русе: Общопрактикуващите лекари настояват за защитена работна среда
След срещата Петков - Ковачевски: Скопие посочи, че няма териториални претенции към България
След срещата Петков - Ковачевски: Скопие посочи, че няма териториални претенции към България