НОВИНИ

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 2 април

президентът радев насрочи парламентарните избори април
bnt avatar logo
от БНТ
16:46, 24.01.2023
6973
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия. Затова ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април. Това каза президентът Румен Радев.

Той се надява в оставащото време народните представители да обърнат внимание на важните закони - антикорупционния, за контрола на главния прокурор и останалите закони от ПВУ, които са в напреднала фаза. Надява се борбата с корупцията, ПВУ, европейската интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Радев не коментира дали ще има промени в служебния кабинет, като уточни, че ще говори с всеки един министър.

Президентът коментира и решението на Стево Пендаровски да спре достъпа на български евродепутат и няколко български граждани до Република Северна Македония като каза, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край.

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на Северна Македония и това да бъде задължително условие за започване на начало на преговорите. Така че РСМ не е и започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори. Очаквам институциите на Република Северна Македония да докажат, не само, че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достатъчно - крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. В нашия случай, бъдете сигурни ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", каза Радев.

ЦИК посочи пред президента 2 април като най-ранна възможна дата за избори

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукашенко: Украйна предложи на Беларус договор за ненападение
Лукашенко: Украйна предложи на Беларус договор за ненападение
Фернандо Сантош е новият селекционер на Полша
Фернандо Сантош е новият селекционер на Полша