НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Време е спиралата от насилие и страдания в Близкия изток да спре

президентът румен радев време спиралата насилие страдания близкия изток спре
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 01.10.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ескалацията на конфликта в Близкия изток има потенциал да застраши мира в целия регион. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Бургас.

"Аз също призвах и от трибуната на ООН за сдържаност, за разум и е време наистина спиралата от насилие и страдания в Близкия изток да спре. Това изисква усилия не само от въвлечените страни, а и последователно усилия от цялата международна общност", каза държавният глава.

Той поздрави българските служби, които работят, за да се осигури безопасен коридор за евакуация на българските граждани от Ливан. Потвърди, че се работи на всички нива и за освобождаването на българските моряци от "Галакси лийдър".

"Искам да поздравя екипажа на правителствения самолет, службите за сигурност, които успяха също така, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, които работят много усиливно в последните дни, да се осигури безопасен коридор на нашия самолет, така че да бъдат изведени нашите сънародници. Това е най-важната задача към момента. Работи се наистина и то от самия ден първи на отвличането на нашите сънародници от екипажа на "Галакси лийдър". Усилията там никога не са представили и те се водят на всички нива - от службите, от съответните нива на министерствата, включително на най-високо ниво. Говорим с държавни и правителски ръководители на държавите от региона за оказване на помощ и съдействие", заяви президентът.

Държавният глава е в Бургас, за да участва в церемония по откриването на производствена база за бронирана отбранителна техника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев: Водят се преговори за освобждаване на българските моряци от "Галакси лийдър"
Главчев: Водят се преговори за освобждаване на българските моряци от "Галакси лийдър"
Авиоотряд 28 готов за втория полет за евакуация на българите в Ливан
Авиоотряд 28 готов за втория полет за евакуация на българите в Ливан