НОВИНИ

Президентските избори в Тайван: Победа за кандидата за независимост на острова

Фаворитът Уилям Лай е считан от Пекин за сепаратист и размирник

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:24, 13.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Ясни са резултатите от президентските избори в Тайван - ключови за отношенията с Китай. Те бяха спечелени от фаворита Уилям Лай, който е привърженик на независимостта на самоуправляващия се остров и е считан от Пекин за сепаратист и размирник.

След победата на Лай Китай заяви, че Тайван е китайски и ще се противопостави на сепаратистки дейности. Европейският съюз поздрави всички избиратели без да споменава новоизбрания президент. Съединените щати поздравиха новия президент. Цитиран от Франс прес Байдън заяви, че Вашингтон не подкрепя независимост на Тайван.

64-годишният Лай Цинде, известен в чужбина като Уилям Лай, спечели президентските избори като кандидат на управляващата Демократическа прогресивна партия. Той е досегашен вицепрезидент на Тайван и имаше двама съперници на изборите.

Новоизбраният държавен глава каза, че се надява на връщане към "здравословни и основани на реда" връзки с Китай, повтаряйки желанието си за преговори, основани на достойнство и паритет. Обеща да устои на заплахите на Пекин и да поддържа мира, стабилността и статуквото в Тайванския проток.

"Благодарение на народа на Тайван заедно написахме нова страница на демокрацията и показахме на света колко много ценим нашите демократични институции - нещо, от което никога няма да се откажем", заяви Уилям Лай, избран за президент на Тайван.

Китай гледа на Тайван като на своя изконна територия и смята Лай за "голяма опасност" заради подкрепата му за независимостта на острова. Днес Лай заяви, че ще си сътрудничи с опозиционните партии, за да реши проблемите на страната си.

Една от тях е националистическият Гоминдан, който търси по-топли отношения с Пекин. Нейни последователи бягат в Тайван в края на 40-те години след победата на Мао Цзедун в Гражданската война.

Китай заяви, че ще работи с подходящите партии, групи и хора от различните сектори в Тайван, за да засили връзките и сътрудничеството от двете страни на Тайванския проток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байер Леверкузен се наложи над Аусбурс с гол дълбоко в добавеното време
Байер Леверкузен се наложи над Аусбурс с гол дълбоко в добавеното време
Наполи победи Торино с гол в 96-ата минута
Наполи победи Торино с гол в 96-ата минута