НОВИНИ

При закрити врата: Знакова среща между президента Румен Радев и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:23, 13.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Президентите на РСМ Гордана Силяновска-Давкова и на България Румен Радев се срещнаха и разговаряха днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това е първата среща между тях и не беше медийна. По-рано днес президентът Радев посочи, че музиката и културата са сфери, които сближават, но подчерта също.

"България винаги е била отворена за диалог с РСМ и България очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, да даде тласък на икономическото сътрудничество, на туризма, но ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените проблеми, отворените въпроси между нас. И те следва да се решават на основата на Договора за приятелство и сътрудничество, подписаните към него протоколи и заключението на Европейския съвет от лятото на 2022 година, прието с единодушието на всички държави-членки, прието и със съгласието на РСМ, за да може най-сетне да се отвори пътя на нашата съседка към пълноценна европейска интеграция", заяви Румен Радев – президент на Република България.

Президентът Радев изрази очакване, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска, ще се превърне в последователна политика и на правителството на страната.

"РСМ и правителството специално не е напуснало предизборната реторика. Нека да се успокоят там страстите, нека да се върнат към реализма. А реализмът е много ясен - нашите отношения оттук нататък ще продължават да се градят именно на основата на сключените споразумения и заключението на ЕС", допълни президентът Румен Радев.

Според президента Радев показателен факт ще е реализирането на транспортен коридор №8, който би трябвало да свърже България- Северна Македония и Албания.

"Ангажирането на ръководството на РСМ с Коридор номер 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на РСМ за повече свързаност и повече сигурност в нашия регион. Аз очаквам, че изявеното желание за диалог и за разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в една последователна политика и на правителството на РСМ".

През май двамата президенти бяха един след друг на аудиенция при папа Франциск. Търсиха възможност да се видят, но поради натоварената им програма,това не се случи.

Отношенията между България и РСМ значително се влошиха в последно време след идването на власт на правителството на ВМРО - ДПМНЕ и встъпването на Гордана Силяновска в президентската институция. Тя не веднъж е казвала, че има нужда Скопие и София да направят нова интерпретация на преговорната рамка за членство в ЕС, без да уточнява какво точно има предвид. Смята, че няма нужда българите да бъдат включени като дял от народ в Конституцията. Според нея дори да има промени в основния закон, то те трябва да влязат в сила след като Северна Македония стане пълноправен член на Европейския съюз.

снимка: БГНЕС

Още в деня на вота Силяновска казва, че няма да прави посещения в чужбина, освен ако не е поканена изрично и обяви, че първо би искала да се срещне с лидерите на съседните държави. До момента тя не е имала нито официално, нито неофициално двустранно посещение в друга държава, но е приемала президентите на Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Италия и Полша. Последно българският президент Румен Радев е бил на посещение в Северна Македония за церемонията по встъпване в длъжност на предишния държавен глава - Стево Пендаровски. А днес президентът Румен Радев обясни, че страната ни спазва стриктно протокола, според който първо трябва да има официално посещение на българския държавен глава в РСМ, след което той ще покани Гордана Силяновска на официална визита у нас

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шаби Алонсо: Играчите ми се върнаха здрави, това е най-важното
Шаби Алонсо: Играчите ми се върнаха здрави, това е най-важното
Кои са двамата загинали пилоти край "Граф Игнатиево"?
Кои са двамата загинали пилоти край "Граф Игнатиево"?