НОВИНИ

България с реакция към РСМ след речта на Гордана Силяновска-Давкова

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
10:42, 13.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в позиции на президента Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев по повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната Гордана Силяновска-Давкова.

"България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", посочва държавният глава Румен Радев.

Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера като първата жена-президент на Северна Македония. По време на официалната си реч тя не използва конституционното име на страната си, което предизвика остри реакции от страна на Гърция и ЕК.

"България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват. Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", заявява премиерът Димитър Главчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Нефтохимик обяви ново попълнение в треньорския щаб на Мартин Стоев
ВК Нефтохимик обяви ново попълнение в треньорския щаб на Мартин Стоев
Всеобща молитва за мир: Хиляди вярващи във Фатима
Всеобща молитва за мир: Хиляди вярващи във Фатима