НОВИНИ

Позиция на президента Румен Радев след изборите в Северна Македония

позиция президента румен радев президентските избори северна македония
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 13.05.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Политика
Слушай новината

По повод на приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала - това заявява президентът Румен Радев в позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

"България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", посочва държавният глава Румен Радев.

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”. В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос и закъснения заради ремонта на Централна гара - София: Ще се подобри ли организацията на жп транспорта?
Хаос и закъснения заради ремонта на Централна гара - София: Ще се подобри ли организацията на жп транспорта?
Задържан е собственикът на оръжието, с което дете беше простреляно в Арбанаси
Задържан е собственикът на оръжието, с което дете беше простреляно в Арбанаси