НОВИНИ

Причината за натравянето на децата в Петрич - какво показа проверката?

bnt avatar logo
от БНТ
23:07, 10.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Проверката на РЗИ и Агенцията по храните в Благоевград показа, че натравянето на децата в Петрич е причинено от вторично замърсена храна от персонала на фирмата, приготвяла кетъринга. От ръководството на учебното заведение ще прекратят договора с фирмата, осигурявала обяд за учениците.

Затворен до второ нареждане остава обектът, приготвял храната за децата от СУ "Никола Вапцаров" в Петрич, след като миналата сряда 15 ученици бяха приети в болница със симптоми на хранително натравяне след консумация на пиле с ориз в училищния стол.

От Агенцията по безопасност на храните са съставили два акта на собственика на фирмата и са издали предписания за действия, необходими за издаването на ново разрешение да работи.

"Сега ще изискаме основно почистване, ще предпишем неколкократна дезинфекция на съдове, на оборудване, включително и представяне на документ от лекар, че персоналът, който ще продължи работа впоследствие, е клинично здрав. Също ще унищожим всичко, което е по хладилниците вече разопаковано, пипано от този персонал", заяви д-р Калина Милушева, началник отдел "Контрол на храните" в ОДБХ-Благоевград.

Стафилококовата бактерия, станала причина за неразположението на 15-те деца, е изолирана при почти всички от персонала на заведението, където се приготвя кетърингът за училището.

"Служителите бяха абсолютно здрави, нямаха никакви оплаквания, поне на външен вид, но когато се изолира от нос и от ръце, те са носители. При самото говорене, кихане, те замърсяват плотове около тях, замърсяват ръцете си, замърсяват и храната по този начин. След 10 дни трябва отново да се изследват. Обезателно трябва да работят с ръкавици и маски, за да са спокойни и те, и клиентите им", допълни д-р Веселка Мончева, началник на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ Благоевград.

От фирмата, ангажирана с приготвянето на храната за учениците, днес не отговориха на нашите позвънявания.

Директорът на СУ "Никола Вапцаров" заяви, че ще прекратят договора с нея.

"С тази фирма няма да се изхранваме повече. Децата са супер, свързваме се с тях нонстоп, нямат никакви последствия", каза още Живко Тулевски, директор на СУ "Никола Вапцаров" в Петрич.

След ваканцията в училището ще се проведат родителски срещи, за да се вземе решение дали да се търси нова фирма доставчик на храна или за изхранването на децата да отговарят родителите им.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона не успя да се разпише срещу Жирона на "Камп Ноу"
Барселона не успя да се разпише срещу Жирона на "Камп Ноу"
Турция вече има първия си самолетоносач
Турция вече има първия си самолетоносач