НОВИНИ

Принц Джордж със специална роля при коронацията на дядо му (Снимки)

принц джордж специална роля коронацията дядо снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:28, 06.05.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Галерия
Слушай новината

Точно в 12.02 часа по Гринуич архиепископът на Кентърбъри постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз Трети, с което той официално вече е Крал на Обединеното кралство. При коронясването на краля прозвучаха оръдейни салюти от военните бази в цялата страна и от корабите на Негово Величество в морето. Във всички краища на Кралството, включително в Единбург, Кардиф и Белфаст прозвучаха салюти в чест на историческия момент.

Короноваха Крал Чарлз III и кралица Камила в Уестминстърското абатство

През последните 900 години всяка британска коронация се е извършвала в Уестминстърското абатство. От 1066 г. службата почти винаги се води от архиепископа на Кентърбъри.

Принц Джордж имаше специална роля в церемонията за коронацията на дядо му.

Вижте любопитни снимки от подготовката за церемонията на коронацията на Чарлз III (Снимки)

Снимки: БТА

Принцът и принцесата на Уелс, Уилям и Катрин, носеха официални тоги и наметала върху тоалетите си, като престолонаследникът бе в церемониалната униформа на уелските гвардейци, а съпругата му носеше украшение за глава от сребро и кристални листа вместо тиара.

Както тя, така и дъщеря ѝ Шарлот носеха копринени рокли в цвят слонова кост, украсени с бродирани роза, магарешки бодил, нарцис и трилистна детелина – емблемите на четирите нации на Обединеното кралство.

Монархът пристигна в абатството, облечен в тържествена тога от тъмночервено кадифе, носена от дядо му крал Джордж Шести при неговата коронация през 1937 г., тъмночервена коронационна туника, кремава копринена риза и кралски военноморски панталон.

Камила носеше официална тога, изработена първоначално за коронацията на покойната кралица Елизабет през 1953 г., наметната върху рокля с цвят слонова кост, украсена със сребърни и златни флорални бродерии, дело на британския дизайнер Брус Олдфийлд. И двамата ще сменят одеждите си, когато напуснат абатството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК Левски благодари на феновете за подкрепата
БК Левски благодари на феновете за подкрепата
Андрес Иниеста си тръгва от Япония през лятото
Андрес Иниеста си тръгва от Япония през лятото