НОВИНИ

Принуждават тийнейджърки да изоставят децата си, център "Майка и бебе" помага на момичетата

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:51, 17.01.2021
7691
Чете се за: 03:30 мин.
Общество
Слушай новината

За 15 години над 3000 деца и родители са намерили подкрепа и помощ в столичния комплекс за социални услуги за деца и семейства. Тази годишнина стана повод екипът ни да влезе в единствения център "Майка и бебе", който приютява бременни жени, останали сами, и без жилище и подкрепа, с риск да изоставят децата си. Много от тях минали по тъмния път на насилие и отчаяние, са успели да стъпят на крака да отгледат децата си.

Тя трябва да е в осми клас и съвсем не ѝ е време да става майка. Но детето ще отвори нова, по-светла страница в нейния живот.

"Баща ми не го познавам, майка ми е в чужбина. Когато бях на 7 годинки бях изнасилена", споделя Галя.

Отгледала братче и сестриче, казва че е готова да гледа свое бебе. Дори повече - казва, че бременността ѝ не е случайна и детето е желано. Чака момченце, което ще кръсти Денислав.

"С таткото се разбираме чудесно и ще си задържа детето", споделя Галя.

Попаднала сред останалите момичета в центъра, Галя е силно окуражена да завърши училище, след това иска да изкара курс за фризьорка. Загърбила объркания си и сложен живот, детето ще ѝ даде нов смисъл. И празникът на комплекса за социални услуги е поредния повод да благодари на специалистите тук за подкрепата.

"Напълно и изцяло ги подкрепяме по всякакъв начин, по който се сещате, като започнем от най-важното, заради което са тук, подслон и защитена среда, до материална подкрепа психологическа", споделя Ваня Войводова - социален работник, фондация "Анимус".

Търсене на работа, на квартира, завършване на образование, работа с подкрепящата среда на клиентките. Семейство, приятели.

Останала без подкрепа и подслон, Маргарет намира тук нужната топлина и сила, за да продължи. Избягала е от родния си град и социалния дом там. Където вместо да ѝ вдъхнат кураж, я убеждавали да се откаже от детето.

"Остави го, не можеш да се грижиш за него, каквото и да направиш дори да дойдеш тук, тук ще си само 6 месеца, няма да може да останеш повече, по-добре не го прави. Да, аз с триста зора дойдох тук, издрапах, при положение че това е в правото ми. Аз искам да си го гледам", споделя Маргарет.

Нейният Леон вече е на 10 месеца и само да проходи, ще тръгне на ясла. А Маргарет ще успее да завърши 11-и клас по пътя към по-голямата ѝ цел - интериорен дизайн.

"Даже в момента изкарвам курс по английски... Да, на 17 съм, да - имам дете, да, не му е сега времето, знам, но това не означава, че трябва да спра развитието си и да си кажа ето имам дете, аз не мога", споделя Маргарет.

За деветте години работа в комплекса, специалистите на "Анимус" са подкрепили 200 майки с техните деца, 30 са били непълнолетни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов записа най-добро класиране през сезона във Флахау
Алберт Попов записа най-добро класиране през сезона във Флахау
След нелегалното парти в Пловдив: Милко Калайджиев няма да обжалва акта си
След нелегалното парти в Пловдив: Милко Калайджиев няма да обжалва акта си