НОВИНИ

Присъствено обучение в повечето университети на България

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:24, 20.09.2021 (обновена)
5950
Чете се за: 04:27 мин.
Още
Слушай новината

Днес беше открита новата академична година в Университета за национално и световно стопанство. Тя започна за над 16 000 студенти, от които 4000 първокурсници.

На първия учебен ден в Университета за национално и световно стопанство заработи и мобилен екип за ваксинации.

Присъствено започна днес новата академична учебна година в УНСС. При необходимост обаче ще се преминава към онлайн обучение. В страната, според просветния министър, университетите като цяло ще започнат присъствено. На някои места обаче лекциите ще са онлайн, а само практическите упражнения - присъствено. В зависимост от обстановката промени може да има.

Новата учебна година в УНСС беше тържествено открита в Аула Максима от ректора проф. Димитър Димитров. С 4000 първокурсници и с повишен прием за бакалаври. Но и мерки за сигурност на входа, с маски и с по- малко поканени на тържеството. Годината ще започне присъствено тук.

"Разчитаме при спазване на мерките и при добра дисциплина и самодисциплина да нямаме проблеми с присъственото обучение".

- Възможно ли е онлайн?

"Възможно е да, ние имаме пълна техническа възможност и буквално за два часа можем да преминем", каза проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Над 90% от студентите искат присъствено обучение, казват тук.

На откриването на учебната година беше и просветният министър проф. Николай Денков. Според него в цялата страна има възможност академичната година да започне присъствено. Повечето от ръководствата са взели това решение.

"Има няколко университета, в които има решение да започнат онлайн само лекциите, докато присъствено бъдат всички практически упражнения...Ако има повишаване на процента заболели в съответните висши училища това ще бъде решение на Академичните ръководства, другата възможност за преминаване към дистанционно обучение е ако има рязко влошаване на ситуацията - тогава здравното министерство има право да спре учебните занятия", каза проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

На 1 октомври ще стане ясно кой университет как започва, каза още министърът. И сега е ясно обаче, че в Софийския университет 8 от 16-те факултета започват присъствено. Те са свързани с природни науки и медицина. Останалите ще учат смесено. В Медицинския университет в Пловдив обучението също ще е смесено - лекциите ща са онлайн. Упражненията са присъствени, но се изисква ваксинация или PCR тест.

В икономическия университет в Свищов ще започнат годината изцяло присъствено.

"Така започнахме още от 1 септември очните занятия със задочниците, от днес с редовните студенти, надяваме се да няма влошаване на епидемичната ситуация, за да можем да продължим", заяви проф. Мариана Божилова, ректор на Стопанска академия, Свищов.

Откриха академичната година в УНСС с мобилен ваксинационен пункт

Новата учебна година в УНСС беше открита и с ваксинационен пункт. Целта е да се ваксинират колкото се може повече студенти, за да се учи присъствено. Засега са ваксинирани 30% от студентите в страната.

"Смятаме, че студентите могат да бъдат добрия пример за всички и затова силно подкрепяме тази инициатива", заяви Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС.

"Искам да отправя апел към всички студенти, които желаят, да се ваксинират", каза Тома Томов, служебен заместник-министър на здравеопазването.

За три часа обаче се ваксинира само един студент.

Пунктът ще остане в двора на УНСС и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия срещу лекари: Антиваксъри принудиха мобилен екип да прекъсне работа
Агресия срещу лекари: Антиваксъри принудиха мобилен екип да прекъсне работа
Обсъждат идеята за здравен сертификат при посещение на заведение
Обсъждат идеята за здравен сертификат при посещение на заведение