НОВИНИ

МВР отрича обвиненията за полицейски произвол при акция в нощни заведения в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 20.09.2021
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Заведения в Благоевград се оплакват от полицейски тормоз срещу клиенти. Асоциации на заведенията разпространиха клип, на който се вижда как полицаи арестуват хора пред бар в центъра на града, който работи след 23.00 часа. От МВР отричат да са превишавали правомощията си.

От Българската асоциация на заведенията разпространиха до медиите видеоклипа, в който се вижда как полицаи задържат двама мъже. Това се случва в събота вечер, когато екипи на полицията, пожарната, здравната инспекция и НАП проверяват заведения в Благоевград.

От МВР отричат да са използвали сила при задържането им, от бизнеса обаче твърдят, че вече трета седмица, откакто собственици на заведения от града излязоха на протест, са подложени на системен полицейски тормоз.

Имало ли е полицейски тормоз в Благоевград - позицията на МВР

"Влизат по 20 - 30 човека на проверка, създава се напрежение и плашат хората, има бутане на клиенти, бутане на маси, заплашват се управители и собственици на заведения, но до физическа разправа не се беше стигало. Целият бизнес е подложен на тормоз от полицията", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

От МВР отричат обвиненията в полицейски тормоз срещу клиенти. Обясняват, че арестуваният в събота вечерта мъж се е държал неуважително към полицейски служител и е отказал да изпълни разпореждане. Затова е задържан за няколко часа.

"При извършване на проверка в заведение от Областната дирекция на МВР в Благоевград е поискан документ за самоличност на клиент на заведение, който е бил във видимо нетрезво състояние и се е държал агресивно, неуважително и неправомерно спрямо служителите и е използвана сила само, за да му се поставят белезниците. Задържаното лице е отказало да бъде тествано за алкохол и наркотични вещества", допълни комисар Стоян Маламов, временно изпълняващ длъжността заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

На клипа се вижда как полицаите отвеждат и друг мъж, на който не слагат белезници. От МВР казаха, че и той им пречел да извършат служебните си задължения. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков застана зад полицията в Благоевград и обвини Ричард Алибегов, че води политика срещу служебното правителство.

"Този човек, който споменавате върши политическа дейност, свързана с една определена политическа партия в нашата страна, която води целенасочена политика срещу служебното правителство. Не смятам, че там органите на МВР са направили нещо, което да е в разрез със закона", добави министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Ние не протестираме политически, но ако съдейства да премахнем вечерния час от 23.00 часа му обещаваме, че няма да има протестиращи по улиците и по нощна София", каза още Ричард Алибегов.

А адвокатите, които работят с двете организации на заведенията в България вече подготвят искове към отговорните лица.

В петък и събота през нощта в Благоевград са проверени шест заведения, съставени са близо 200 акта за административни нарушения. Полицията е съставила акт на дискотека със блокиран авариен изход. Вътре по това време имало около 80 души.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР работи по организиране на изборите зад граница на 14 ноември
МВнР работи по организиране на изборите зад граница на 14 ноември
Ден на траур в руския град Перм след атака с 6 жертви в университет
Ден на траур в руския град Перм след атака с 6 жертви в университет