НОВИНИ

Призив от болницата в Горна Оряховица: Има нужда от доброволци

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 13.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Тежка е ситуацията в област Велико Търново, която първа влезе в червената зона по заболеваемост. От няколко дни ръководството на общинската болница в Горна Оряховица отправя апел, с който призовава доброволци спешно да се включат с дежурства в ковид отделенията. Четирима лекари търсят и в белодробната болница във Велико Търново, там обаче предлагат и изключително висока заплата.

Към момента 220 са болните от ковид, настанените за лечение в болниците в областта. Драматична е ситуацията в общинската болница в Горна Оряховица, където спешно се нуждаят от доброволци, тъй като броят на леглата в последните дни е увеличен двойно, а персонал недостига. Недостиг на лекари има и в белодробната болница във Велико Търново. Там обаче се опитват да решат проблема като бюджета е реорганизиран така, че да се гарантират заплати от 4 000, дори и за млади лекари без специалност.

Втора седмица напливът от болни с ковид пациенти, които се налага да бъдат хоспитализирани в горнооряховската болница се увеличава. Към момента там се лекуват близо 80 души. Непрекъснато се разкриват нови ковид легла, но персоналът не достига.

„Ние имаме огромен проблем с персонала, както и с нуждата от доброволци, тъй като е изключително трудно да се справим със собствени усилия с тази ситуация. Това е един изключително напрегнат период, надявам се да не продължи дълго, в който всеки две ръце ще ни бъдат от полза", заяви д-р Иван Иванов – управител МБАЛ „Св. Иван Рилски".

Затова 74-годишният хирург д-р Елиас Хаддат работи почти без почивен ден и в ковид отделенията.

„Сестрите вече изнемогват, анестезиолозите, лекарите, всички имаме нужда от допълнителна ръка, за да помогнем на тези хора", заяви хирургът д-р Елиас Хаддад.

Почти 4000 лв. месечно възнаграждение предлага ръководството на белодробната болница във Велико Търново с надеждата бързо да намери четирима лекари.

„Просто сме ограничили всички останали разходи, за да може да гарантираме възнаграждения на медицинския персонал. Неминуемо се стигна до този момент, в който болниците издъхват откъм персонал", заяви д-р Стела Денчева – директор на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман".

По данни на болниците във великотърновска област над 90 процента от постъпващите болни на са ваксинирани и търсят лекарска помощ когато състоянието им стане тежко.

По темата работиха Зорница Илиева, Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович изгуби от Медведев в мечтания финал в Ню Йорк
Новак Джокович изгуби от Медведев в мечтания финал в Ню Йорк
Висок процент на болни от COVID шофьори в градския транспорт във Варна
Висок процент на болни от COVID шофьори в градския транспорт във Варна