НОВИНИ

Проблеми с информационната система на кадастъра

Най-елементарната услуга, като вадене на скица, може да се окаже невъзможна

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:18, 25.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Електронната система към Агенцията по геодезия, картогафия и кадастър на моменти не работи нормално от месеци.

Така на практика дори най-елементарната услуга, като вадене на скица, може да се окаже невъзможна. Потребителите на портала са десетки хиляди.

Разработва се нова система, но за да започне да функционира трябва да бъдат приети законови промени, което няма да стане в рамките на живота на това Народно събрание.

"Ще трябва да изчакаме просто. Това е, което се появява доста често, този надпис", заяви инж. Златан Златанов, председател на Камарата на инженерите по геодезия.

С инж. Златан Златанов проверяваме можем ли да използваме електронната система към Агенцията по кадастър. Преди този опит системата проработи, а сега не зарежда.

"Те бяха една от структурите, които най-добре обслужваха гражданите с информация онлайн. Започна тази система да се затормозява, защото първо нарасна много броят на потребителите. Освен правоспособните лица като нас, тази информация я ползват гражданите, собствениците на имота, ползва се от брокерски фирми, използват я от общините, въобще кръгът на потребителите стана много голям. Една от най-простите услуги, които ние искаме от Агенцията по кадастър, е да издадем скица на собственика. Има случаи, когато тези скици излизат много бързо, самото заявяване може да отнеме и половин час, което, ако работи системата, става за 5 минути", допълни инж. Златан Златанов.

От Министерството на регионалното развитие, към което е Агенцията по кадастър, обясниха в писмена позиция за "По света и у нас", че проблемите с Кадастралната информационна система се дължат на остарелите технически ресурси и увеличеното натоварване.

От Агенцията многократно са искали средства за нова техника, но такива не са били осигурени. Работи се и по нова система, която се тества. За да бъде пусната, трябва да бъдат приети промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, но текстовете не могат да стигнат до пленарна зала.

"Основно промените в Закона за кадастъра са насочени към това тази система, която вие виждате в момента, да може да се разшири още повече. Например, тук в момента ние не виждаме там, където минават проводи", коментира инж. Златан Златанов.

От Камарата на архитектите обаче също настояват да могат да се възползват повече от услугите в новата система, както и за цялостна реформа.

"Планирането - устройственото планиране, подробни, общи устройствени планове, всички разработки, които касаят всеки един български гражданин, се водят от архитектите в България", каза още Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите.

По думите на проф. Борисов трябва да се реши проблемът и с действащите регулационни планове и несъвпаденията, които произтичат от това. Дискусията за това, както и новата електронна система във всеки случай обаче ще станат на дневен ред едва след като имаме нов парламент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Нагелсман: Важно е да се знае от всички, че ние се борим за титлата на Евро 2024
Юлиан Нагелсман: Важно е да се знае от всички, че ние се борим за титлата на Евро 2024
Ангел Петричев: Етър е близо до сърцето ми
Ангел Петричев: Етър е близо до сърцето ми