НОВИНИ

България е в очакване на Възкресение

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:06, 04.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

България е в очакване на един от най-големите християнски празници - Възкресение Христово.

Наша църковна делегация тази година не пътува до Йерусалим, за да донесе пламък от Благодатния огън. Това обаче не означава, че чудото няма да стигне до вярващите. В Русе например ще го получат от Румъния.

В София храмовете също ще бъдат осветени с Благодатен огън, но този, измолен миналата година. Той се съхранява в синодалния параклис.

Днешната Велика събота, в която православните хриситияни са в очакване на радостната новина за Христовото Възкресение, с което скръбта от Разпятието се превръща в радост е все пак тъжна за Българската православна църква и за вярващите у нас заради скорошната загуба на патриарх Неофит.

Това е вторият Великден в най-новата ни църковна история, който посрещаме без предстоятел на светата ни православна църква. Първият е през 1971, след кончината на патриарх Кирил. Тази сутрин на последната служба от Великия пост много вярващи се събраха в митрополитската катедрала "Света Неделя", където се поклониха и пред гроба на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит.

"Той не е сред нас, но духом той е с нас. Ние служим в храм "Св. Неделя", тук е гробът на Негово светейшество, така че той присъства в нашите мисли, в нашите спомени, присъства със своите песнопения, защото той е нотирал голяма част от песнопенията на Страстната седмица и се радваме на това, което имаме като благословение от него. А и напоследък много хора свидетелстват, че са сънували Негово светейшество, който е казал, че е в храма, че е с верните, а и че е изпъленен с радост, със светлина и е много по-добре, отколкото е бил преди своята кончина", каза Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Тази нощ Врачанският митрополит Григорий, който беше определен и за наместник-председател на Св. Синод ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Службата започва в 23:30 ч и ще бъде предавана директно по Българската национална телевизия.

Донесената частица от измоления миналата година Благодатен огън се съхравнява в параклиса на Светия синод, както и в митрополитските катедрали в цялата страна и вече се разпространява към всички храмове, за да бъде раздаден на хората в полунощ и те да отнесат светлината в домовете се.

По-рано днес беше огласено и Синодалното пасхално послание, в него първите и най-достойните клирици - Митрополитите, призовават вярващите да живеем с ясно осъзнаване на тези основни истини на нашата спасителна вяра, които са ни необходими особено много сега, когато около нас продължава да има все още толкова много неправда, насилие и смърт.

Репортери: Ралица Маринова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели спринта преди Гран При на Маями
Макс Верстапен спечели спринта преди Гран При на Маями
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София
14-годишно дете на тротинетка е било блъснато от кола в София