НОВИНИ

Проф. Балтов: Ако мерките се разхлабят още, заразените може да станат 10% от всички тествани на ден

bnt avatar logo
от БНТ
21:58, 08.05.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Още

50 лица от медицинския персонал в „Пирогов“ са заразени с коронавирус, от общо 2300 души, работещи в болницата. Как се стигна до тази ситуация и как работи най-големият спешен медицински център у нас в условията на COVID-19 – гост по темата в „Панорама“ беше проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Случаите на заразен медицински персонал са закономерен процес в работата на самата болница, обясни проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“: Да, ние правим триаж, но той е за хора със симптоми или които са подозрителни, но тези, които нямат симптоми или са в т.нар. латентен период от няколко дни, не можеш да разбереш по никакъв начин, че са имали контакт с коронавирус.

Носим маските, за да предпазим околните, а не себе си. Трябва да свикнем, че тази инфекция ще продължи още минимум 6 месеца, обясни директорът на „Пирогов“. По думите му, 4% на ден от изследваните са положителните проби на ден, ако се разхлабят още мерките, този процент ще бъде минимум 10.

Днес стават точно 60 дни от нощта, в която интубирахме първата пациентка. Ден по-рано беше постъпил съпругът й, за който никой не предполагаше, че е с коронавирусна инфекция, напомни проф. Балтов.

Виждал съм „Пирогов“ така само в ситуации, когато чакаме тежка катастрофа с например 20 човека и всички са напрегнати, защото знаят, че в следващия един час трябва да направят всичко възможно. Сега е точно обратното – празни коридори, без пациенти, допълни директорът на болницата.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“: Болницата има огромни възможности, ние сме ограничили и персонала, който работи в момента. Направили сме така, че да освободим или да пуснем в отпуска възрастните ни колеги. Младите специалисти са на първа линия, но те не са сами – зад тях са техните ментори, които ги учат.

Това в никакъв случай не е един обикновен грип, категоричен е проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“: Един грип минава за 7,8 до 10 дни. Тук говорим за еднотипен начин на заразяване, латентен период от 4-5 дни, след което започва влошаване, удря ги в белите дробове, виждат се едни засенчвания, типични за тази коронавирусна инфекция.

Мерките бяха изключително навременни, смята проф. Балтов.

Проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“: „Пирогов“ в рамките на три седмици успя да се преструктурира така, че да направи една инфекциозна реанимация и инфекциозна клиника, която да може да приема до 60 пациенти. Около 4 милиона са даренията – разбирате, че за да бъде вкаран този потенциал в действие, се изисква време.

Вижте целия разговор в проф. Балтов във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравка Евтимова: Коронавирусът е един урок, който ни дава еволюцията
Здравка Евтимова: Коронавирусът е един урок, който ни дава еволюцията
Георги Свиленски: БСП предлага 9% намаляване на ДДС на храни и лекарства
Георги Свиленски: БСП предлага 9% намаляване на ДДС на храни и лекарства