НОВИНИ

Приемани по спешност неизследвани пациенти може да са причината за заразени медици в "Пирогов"

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:30, 05.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Неизследвани пациенти, които са били приемани по спешност в "Пирогов", вероятно са причината да се развие вътреболнична инфекция в една от хирургиите. Това каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Били са заразени 20 души от медицинския персонал, от които 7 хирурзи. Това е станало преди повече от месец и отдавна са взети необходимите мерки.

Днес премиерът Бойко Борисов отиде в "Пирогов", но поводът беше новата клиника по неврохрургия.

Премиерът първо се отби да види новия скенер на болницата. Той се използва и при диагностиката на болни от COVID-19 и лекарите споделиха с него интересно наблюдение.

Бойко Борисов - министър-председател на Р България : А засягат ли много белите дробове?

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": Нали когато мине коронавируса правим задължително и скенер на белите дробове?

Доц. Камелия Генова - началник отделение по образна диагностика: Моето впечатление е, вече пациентите, когато са в добро състояние и отрицателен PCR тестове и се изписват от болницата, когато направим контролен скенер до сега не е имало случай изцяло да е изчистен.

Лекарите често отчитат остатъчна фиброза, но колко дълго продължава тя все още не е ясно за никой в света.

Най-голямо внимание премиерът отдели на изцяло обновената Клиника по неврохирургия.

Поводът за инспекцията, както сам премиерът е споделил на профилната си страница, е ремонт за 2 милиона лева от фонд "Енергийна ефективност" и 3 милиона от фонд "Джесика", с които е осигурено модерно оборудване на невронавигация и операционни маси.

Проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия: Това е рентгенов апарат, който прави триизмерни образи. Значи като сложим пациента на масата можем да го заредим и подобно на скенер да имаме образ от моментното му състояние.

Въпреки че все още не е започнала да приема пациенти, в новата клиника са готови да работят в новите условия. Имат буферна зона, в която се обработват пациентите докато не се установи дали са носители на вируса.

Лекарите се надяват скоро да възстановят плановия прием на пациентите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Велико Търново тече подготовка за военния парад за Гергьовден
Във Велико Търново тече подготовка за военния парад за Гергьовден
Има ли нарушения в домовете за възрастни, станали огнища на COVID-19
Има ли нарушения в домовете за възрастни, станали огнища на COVID-19