НОВИНИ

Янаки Стоилов: Отпадането на извънредното положение не дава възможност за ограничения

bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 05.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Политика

Управляващите реагираха добре на първата фаза на кризата – в управлението на самото разпространение на вируса. Това заяви в "Още от деня" Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП.

Сега това, което ме смущава, е, че много рязко се преминава от фазата на значителни ограничения към едно почти пълно освобождаване. Ритъмът на живот в София по нищо не личи, че е различен от обичайния. Това носи доста рискове, допълни той.

По информация на Европейския център за контрол на заболяванията пет европейски държави, сред които и България, рискуват да навлязат в по-тежка фаза на разпространението на заболяването. Дано това не е така, посочи Стоилов.

Той подчерта, че е много сложно управлението на този процес – как да преминем от затваряне към гъвкаво включване в нормален ритъм на социално-икономически дейности и ако има основание за критики към правителството, те са за това, че в тази междинна фаза България предлага скромни мерки, които повече са фокусирани върху кредитиране, а не върху самата реална икономика или най-засегнатите слоеве от населението.

Имам чувството, че правителството от нещо се притесни през последните дни. Отпадането на извънредното положение не дава възможност на правителството по законодателен път да въвежда много от ограниченията. Например те не могат повече да ограничават движението на български граждани от и извън страната, не могат да внасят ограничения при провеждане на масови мероприятия, изтъкна той.

Без решение за извънредно положение не може със закон или подзаконов акт да се ограничават конституционни права на българските граждани. Това е атакуемо от конституционна гледна точка, обясни Стоилов. Според него е необходимо да бъдат подпомогнати редица сектори, но срещу тази помощ правителството трябва да изисква насрещни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА няма да изисква от националните федерации промяна във формата на шампионатите
УЕФА няма да изисква от националните федерации промяна във формата на шампионатите
Училищата в Пловдив са готови да покрият изискванията за провеждане на Национално външно оценяване и матурата
Училищата в Пловдив са готови да покрият изискванията за провеждане на Национално външно оценяване и матурата