НОВИНИ

Ресторантьорите с последни приготовления преди отварянето на заведенията

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:14, 05.05.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира заповедта, с която от утре, 6 май, на заведенията се разрешава да работят с клиенти на открито, като разстоянието между масите трябва да е минимум 1,5 м.

Въпреки облекченията на предпазните мерки, сред собствениците на заведения има високо напрежение. От бранша настояват за дългосрочни икономически мерки.

Изискването за отваряне на градини и тераси е разстоянието между масите да бъде не по-малко от 1,5 м. Персоналът трябва да носи ръкавици и шлемове.

В ресторант-пицария в Божурище вече текат финални приготовления преди да отворят.

Аспарух Аспарухов, собственик на заведение: Според мен логичното е да се работи шахматно, където е възможно. Или да се работи през маса. При нас ситуацията е следната. Работим тук и тук. Тук обаче това не е възможно. Така че тук сме през маса.

Според собственика обектът е голям и това ще спаси семейния бизнес, който развива близо 20 години.

Аспарух Аспарухов, собственик на заведение: Колкото по-далеч отиваме от централните градски части, толкова по-трудно ще става браншът да оцелява. Нямаме нужда от това да получаваме помощи от 1000, 2000, 3000 или 10 000 лева. Имаме нужда от друго от адекватна данъчна политика.

Близо 50 собственици на питейни заведения и ресторанти в Кюстендил наредиха празни столове с искане за намаляване на данъчната ставка на 5%. Според тях подобна мярка ще ги спаси от масови фалити.

Станислав Георгиев- председател на Сдружение по туризъм-Кюстендил: Не може да сме заложници на министъра на финансите, целия бранш, който представлява около 100-200 000 човека, защото нямаме диференцирано ДДС. Искаме чуваемост от г-н Борисов.

От бранша приемат, все пак, скъсената дистанция между масите като глътка въздух.

Ричард Алибегов, председател на Асоциация на ресторантьорите: Тези метър и половина просто отварят въздух. 80% от заведенията в България са малки заведения с 10 до 12 маси отвън. Ако сте имали 12 маси при старата ситуация щяхте да имате 4, сега ще имате 6 или 7.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите обаче се притесняват, че хората трудно ще се върнат към старите си навици.

Атанас Димитров, заместник-председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите: С тази атмосфера ръкавици, шлемове, маски, дезинфектанти, разстояния. Това докъде ще доведе. До свиване на потреблението. Най-смелите ще дойдат, а тези, които ги е страх.

От бранша са категорични - без държавна помощ и реформа в данъчната политика, по-малките няма да оцелеят. Оттам предлагат и пакет от мерки с четири основни пункта.

Вилиян Василев, собственик на заведение: Субсидиране на заетостта. Точно разписани правила и здравни норми за сигурност в заведенията. Третото нещо е намаляване на ДДС и четвъртото нещо е за една година спиране данък осигуряване.

От бранша не изключват да се стигне и до протести.

Българската агенция по безопасност на храните публикува съгласувани с Министерството на здравеопазването изисквания към собствениците на заведения. Чакащите пред обектите да спазват дистанция, да не се допуска свободно движение на хора между масите, да не се допуска струпване на много хора едновременно в общите помещения на заведенията. Трябва да бъдат обучени и хората от персонала за изискванията за обслужване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кралев се срещна с представители на Асоциацията за здраве и фитнес
Министър Кралев се срещна с представители на Асоциацията за здраве и фитнес
Ясни са датите за матурите и изпитите след 7-ми клас (ОБОБЩЕНИЕ)
Ясни са датите за матурите и изпитите след 7-ми клас (ОБОБЩЕНИЕ)