НОВИНИ

Граждани искат създаването на фонд “Солидарност“

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 05.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Бизнес

Хора от цялата страна, останали без работа заради пандемията от коронавирус, настояват за създаване на финансов фонд, чрез който да бъдат подкрепени най – зесегнатите. Те се обединяват в “Асоциация на Извънредно Безработните” и организират петиция.

От главен готвач на голям варненски ресторант до безработен и без алтернатива за ново работно място - така се променя живота на Стенли Топалов броени дни след началото на пандемията.

Стенли Топалов: 22 години съм готвач, от които десет съм мастър шеф, останах без работа поради съкращенията за пандемията, която обявиха. Живея с възрастни родители, които са онколболни. Едва се препитаваме.

Останалите без доходи като Стенли са стотици хора. Те настояват за незабавно изплащане на еднократна помощ от 1000лв, както и спиране на плащанията по кредити и наеми и замразяване на битовите сметки.

Евгени Никитин: Настояваме да бъде създаден и един фонд, който ние наричаме фонд ”Солидарност". В цяла Европа вече са приети еднократни финансови помощи, приети са фондове, в които работниците могат да кандидатстват, а тук за работниците се предлагат кредити, което е подигравка според мен.

От Асоциацията настояват още и за строг контрол върху цените на стоките от първа необходимост. Петицията е изпратена до Народното събрание, Президенството и Министерския съвет.

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметров шофьор от Русе, управлявал пиян, влиза в затвора
Таксиметров шофьор от Русе, управлявал пиян, влиза в затвора
Откриха потънали кораби във водите на Дунав
Откриха потънали кораби във водите на Дунав