НОВИНИ

Прокуратурата проверява как се спазват мерките срещу COVID-19 в домовете за възрастни хора

bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 05.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Върховната административна прокуратура започва проверка дали се спазват мерките за безопасност в социалните домове в страната. ю

Още днес магистратите завършиха проверката във Видинско и на този етап не са установени нарушения и пропуски в работата на персонала там.

Според получените данни местната Районна здравна инспекция работи на границите на възможностите си, но изпълняват всички изисквания.

Проверяват се как са работили домовете в Гара Орешец, Кула, Радомир и Банско, след като бяха установени много случаи на заразени потребители и персонал.

Днес стана ясно, че ще бъдат изведени 17-те възрастни от Дома за стари хора в град Кула, чийто проби за COVID-19 се оказаха положителни. Въпреки че засега нямат симптоми, те ще бъдат под наблюдение в болници. В дома остават още 26 души.

Владимир Владимиров, кмет на община Кула: Вътре остават тези, които са с отрицателни проби, условно здрави. Нямат оплаквания и след определен период от време, усмотрение на РЗИ ще им бъдат взети нови проби, за да се види дали няма да излязат нови случаи.

Санитарка и хигиенистка от дома за възрастни хора в село Добри дол, община Монтана, са с положителни проби за коронавирус. 67 лица в момента са настанени там. Заразеният персонал е без симптоми и е под домашна карантина.

От взетите 220 проби на персонала в шест от социалните заведения за възрастни хора и хора с увреждания в областта това са първите два положителни резултата, казаха от здравната инспекция в града.

Инсп. Мариана Исаева, РЗИ - Монтана: Имаше разпоредба от министерство на здравеопазването да се изследват служителите на домовете за стари хора и при изследването специално в село Добри дол се оказаха два положителни случая след изследването и съответно трябваше да обследваме с проби домуващите.

В Банско защитените жилища са 4 и противоепидемичните мерки на здравното министерство са спазени, казаха от общината в града. Във всички заведения за социални услуги персоналът и потребителите са вече тествани за наличие на COVID-19, а резултатите им са отрицателни.

Костадин Атанасов, зам.-кмет на община Банско: Всички противоепидемични мерки са спазени педантично. С дезинфектанти, с хигиенни материали. Потребителите от резидентните услуги са постоянно в заведенията. С тях персоналът е бил 24 часа. На този етап всичко е спазено педантично.

Йорданка Цакова, началник-отдел Хуманитарни дейности, заведения за социални услуги на територията на Община Банско: През цялото време потребителите са били изолирани и до ден днешен си продължават още, не толкова стриктно спазвани вече, но маските са задължителни в жилищата. Ръкавици, ако се налага. Всякакви влизания на външни лица са преустановени още от началото на извънредното положение за ОБ и карантината. Нямаше никакъв достъп никой.

Заразата беше разпространена в още един дом за възрастни във Видинско, който е в село Гара Орешец. С положителни проби са и осем деца и младежи с увреждания от социално жилище в областния център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 3,6 млн. души са заразени с COVID-19
Близо 3,6 млн. души са заразени с COVID-19
Разрешиха разстоянието между масите в заведения на открито да бъде 1,5 м
Разрешиха разстоянието между масите в заведения на открито да бъде 1,5 м