НОВИНИ

Безплатни чадъри и шезлонги на плажа. По-къса дистанция между масите на открито (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:02, 05.05.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Без КПП-та на изходите на областните градове от 00 часа тази нощ. Заповедта на здравния министър стана факт в късния следобед.

Коалиционните партньори решиха, че туристическият бранш трябва да бъде подкрепен. Няколко часа те обсъждаха социално-икономическите мерки, които ще предприемат през следващите седмици.

Съгласиха се чадърите и шезлонгите това лято да са безплатни. Също - и за по-малко разстояние между масите в заведенията, както поискаха от бранша.

Предвиждат се и мерки за насърчаване на заетостта.

Коалиционните партньори имат консенсус по отношение на предприетите противоепидемиологични мерки досега, а с някои уговорки по отношение на социално-икономическите мерки, съобщи след съвета вицепремиерът Томислав Дончев.

Мерките трябва да бъдат добре прецизирани както като социално-икономически ефект, така и от възможностите на бюджета.

Томислав Дончев -зам.министър председател: Защото разговор между отговорни политически формации не може и не трябва да се превръщат в състезание кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите. Между нас и всички останали,които правят предложения е ,че ние носим отговорност за изпълненията им.

Разработени са няколко варианта за началото на летния сезон и мерки ще се приложат в зависимост от кризата с коронавируса.

Коалиционните партньори имат принципно съгласие да се дават ваучери за почивка на българските курорти, но допълнително ще се уточни по колко и кой ще ги получава. Сигурно е, че те ще се дават на хора, които са плащали социални осигуровки.

Красимир Каракачанов -вицепремиер и министър на отбраната: Идея за ваучерите е чрез тези ваучери от една страна да ги подпомагаме, от друга страна е стимулиране на българските граждани да ползват българските туристически курорти и услуги. Въпросът е какъв да бъде размера, кои да имат възможност да ги получават.

ГЕРБ и Патриотите са готови да се съобразят с искането на ресторантьорите разстоянието между масите в заведенията да е 1,50 м, а работещите да носят шлемове, а не маски.

Валери Симеонов - Обединени патриоти: Категорично, плажните принадлежности за сезон 2020 да бъдат безплатни, говорим за чадъри, шезлонги и масички.Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса или наема за тези фирми,които упражняват договори за наем на съответните плажни ивици.

Министър Танева отбеляза, че позициите между коалиционния партньор в областта на земеделието са изключително близки и сходни.

Десислава Танева- министър на земеделието: От началото на пандемията ние сме предприели, в комуникацията с тях, абсолютно всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор.

Коалиционните партньори се разбраха строителните дейности по морските курорти да се удължат до 15 юни, вместо до 15 май.

ГЕРБ и Обединените патриоти отчетоха, че само от 1 март до 1 април над 100 000 души са излезли на Трудовата борса. Разбраха се за мерки, които да ограничат безработицата. Възможност виждат в строителството. Смятат, че трябва да се увеличи работата по инфрастурктурните проекти - магистрали, ремонти на язовири, ВиК обекти.

Обсъжда се и възможността за подновяване на програмата за саниране, но с поне 30 % участие на етажната собственост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са датите за матурите и изпитите след 7-ми клас (ОБОБЩЕНИЕ)
Ясни са датите за матурите и изпитите след 7-ми клас (ОБОБЩЕНИЕ)
Облекчения за бизнеса в Пловдив
Облекчения за бизнеса в Пловдив