НОВИНИ

При какви условия ще отворят детските градини?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:25, 08.05.2020
16886
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Детските градини у нас все още остават затворени. Премиерът Бойко Борисов е категоричен, по препоръка на Националния оперативен щаб, че детските градини и яслите няма да приемат деца.

А Столичната община е готова да реагира, ако здравният или образователният министър решат, че е възможно това да се случи.

Когато детските градини отворят врати отново, за всяка група в тази столична детска градина ще има отделен вход. Така няма да има засичане между деца, учители и служители и няма да се смесват различните групи.

Директорката на детска градина "Брезичка" обаче смята, че не е редно това да се случи преди 1 юни. Надява се на комплексни мерки, за да бъде максимално безопасно и за децата, и за училителите. Така и родителите ще бъдат спокойни.

Над 5 000 деца се очаква да се върнат отново в детските градини и ясли в община Русе. Въпреки предвидените противоепидемични мерки, много от родителите там се притесняват да пуснат децата си на градина. От Министерството на образованието заявиха, че ежедневно се правят анализи на ситуацията в страната.

Иванка Харбалиева, директор на 99 ДГ "Брезичка": Липса на обич. Ние сме свикнали да бъдем обичани и да обичаме, а сега е тъжно без децата.

Вместо смях в последните два месеца тук отеква ехото от стъпките на персонала. А когато децата отново се върнат в детската, целувките сутрин ще бъдат въздушни.

Столчетата за обяд ще бъдат на разстояние, а децата на дистанция едно от друго.

Иванка Харбалиева, директор на 99 ДГ "Брезичка": Няма как да поставим децата в специални прегради. Каквото и да правим, идва един момент, в който децата ще трябва да играят и тази игра на килима няма как да се осъществи на някакъв вид дистанция.

В детска градина "Брезичка" всяка сутрин помещенията ще бъдат дезинфекцирани, а помощният персонал ще носи шлемове и маски. Според министъра на образованието е разумно да се изчака още малко, преди детските градини отново да приемат деца.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Ако бъдат отворени, при всички положения това няма да бъде задължително за родителите едно такова отваряне при завишени мерки за дистанция, дезинфекция, ограничения на броя на децата в групите. Дори частично отваряне, дори да кажем, че децата ще бъдат до 10 в група - това означава многочасово ежедневно взаимодействие на деца в група.

Непредставителна анкета в социалните мрежи по инициатива на Антонина Кенова показва нагласите на родители и учители за затворените детски градини. Резултатите показват, че 70% биха пуснали децата си на градина веднага.

Антонина Кенова: Медицинската сестра вкъщи да остане да си гледа детето или да го води с нея в болницата, за да може да работи. Имам и други случаи самотни майки - при тях е въпрос на оцеляване. Майките искат да работят, не искат 375 лева, не искат нищо.

Строг прием на децата ще има и в детските градини в русенска област. А притеснение има и при персонала, и при родителите.

Енчо Енчев - заместник-кмет на Община Русе: Дори и само едно дете да заболее и само едно да пренесе заразата, дори и само в едно семейство или само в една група, за нас би било огромен проблем.

Теменужка Тодорова - директор на ДГ "Червената шапчица" - Русе: Може би трябва да има изясняване колко деца да бъдат в група, тъй като няма как да лишим някои да не посещават.

Общината е готова да дезинфекцира допълнително, както и да не допуска деца, служители и учители с повишена температура в детските градини. Въпреки това обаче много родители смятат, че все още е рано децата им да посещават градина. Кристиян Димитров е електотехник и в момента е в принудителен отпуск, за да се грижи за 3-годишната си дъщеря.

Кристиян Дамянов - родител: Докато имам възможност да я задържа вкъщи, ще го направя. Докато не се даде нещо конкретно - примерно имаме тест, има ваксина.

Дните на извънредно положение са използвани за ремонти на детските градини, а помощният персонал е пренасочен да помага в социалните заведения в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
85 000 дневно са пътниците в столичното метро след разхлабването на мерките
85 000 дневно са пътниците в столичното метро след разхлабването на мерките
Радев: Подкрепата за евроинтеграцията на Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език
Радев: Подкрепата за евроинтеграцията на Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език