НОВИНИ

Сачева: Не изпускаме домовете за възрастни, правим всичко възможно за превенция

bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 08.05.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, но от 4500 теста, които са направени, 86 са положителните проби, като 20 от тях са на персонал в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%. Това заяви в "Панорама" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Имаме области, където положението е изключително добро – като Ловеч, Монтана, Велико Търново, уточни министърът.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Правим всичко възможно да работим по превенция и във всеки един момент на съмнение, веднага да се действа по разделяне на заразените от тези, които са здрави.

Имаше много жестове на солидарност, на възрастни хора, които дариха пенсията си на здравната система. Те са готови да жертват нещо от себе си, да направят жест, за да запазят другите хора. подчерта Сачева.

За Видин мненията на медицинските специалисти са, че заразата в дома за възрастни тръгва от болницата, обясни министърът.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Двама души от тези домове са я посетили, единият от тях е бил с инсулт. Върнали са се без да са им направени тестове. В момента правим всичко възможно да опазим здравето и живота на хората в домовете за възрастни. Осигурени са маски, костюми, има възможност за настаняване в други сгради или местен хотел, ако се наложи да се разделят хората.

Министър Сачева коментира и мерките за предотвратяване на заразата в ромските махали.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Работим изключително активно с махалите, имаме здравни медиатори, осигуряват се пакети с хранителни продукти, министерството на образованието продължава активно работата си в почти всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет.

Относно разхлабването на мерките, Сачева е категорична, че ако достигнем над 100 положителни проби дневно, веднага ще преминем към обратно затягане. В момента числата са 53-52-57 потвърдени проби на ден, което позволява по-умерени мерки срещу заразата.

Социалният министър заяви още, че е рано да се правят кардинални изводи за ефекта върху безработицата.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Факт е обаче, че мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се регистрират около 1000-1200 души дневно. Нашето условие към бизнеса е да запази работниците си, не само в периода, в който са получили помощи, но и 3 месеца след това.

Отнасяме се изключително отговорно към задачите, които предстоят, допълни още Сачева.

И още – за проблемите със сезонните работници, вижте целия разговор със социалния министър във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: БСП предлага 9% намаляване на ДДС на храни и лекарства
Георги Свиленски: БСП предлага 9% намаляване на ДДС на храни и лекарства
Унищожена е единствената колония от голям корморан по Северното Черноморие
Унищожена е единствената колония от голям корморан по Северното Черноморие