Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата ще разглежда сигнал за агитация в Русенско

bnt avatar logo
от БНТ
23:21, 02.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
прокуратурата разглежда сигнал агитация русенско
Слушай новината

Един сигнал за агитация в изборния ден по отношение на определени места е регистрирала Районната избирателна комисия в Русе. Председателят на РИК Милена Хинкова уточни, че случаят вече е препратен на прокуратурата. Тя добави, че изборният е приключил спокойно и всички секции в региона са затворили не по-късно от 20.30 часа.

"Вече са обработени протоколите на няколко по-малки секции. Всичко е наред, сега очакваме по-големите, за да видим там как е. Бавното приключване идва не от видеозаснемането, а по-скоро от нещата, които се случиха през деня, т.е. от противоречивите указания по какъв начин да бъдат допускани избирателите да гласуват", отбеляза още председателят на РИК.

Тя посочи, че от една от политическите сили от Русе вече има изпратена жалба до ЦИК, в която считат, че с писмото, с което се дава възможност на избирателите да гласуват повторно в секциите с машинно гласуване противоречи на Изборния кодекс и на изборните книжа.

Предстои ЦИК да се произнесе и да реши този въпрос.

"След като във втората половина на деня разрешихме на избирателите да гласуват повторно, сега това ще доведе до следното: в протоколите ще има различия с броя на гласувалите и броя на намерените бюлетини. Пристигнаха и указания как да се попълват протоколите, това обаче срива, което беше като изисквания за контроли. Ще видим какво ще се получи", заяви Милена Хинкова. Според нея окончателни резултати би трябвало да бъдат ясно през утрешния ден.

В крайна сметка техническите проблеми са били свързани основно с използването на машините. Някои от тях са пускали дефектни бюлетини, срязани на две, намачкани или дори не е имало пуснати. Въпреки това Хинкова каза, че има начин, по който гласовете да бъдат отразени в протокола.

Автор: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Изборният ден приключи без инциденти
МВР: Изборният ден приключи без инциденти
Изборен калкулатор: Какви са възможностите за евентуална коалиция в новия парламент?
Изборен калкулатор: Какви са възможностите за евентуална коалиция в новия парламент?