НОВИНИ

Протест заради лошите условия в детската онкохематология

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:38, 20.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Протест заради условията в детската онкохематология в София. Организатор е фондация "Даная". В края на миналата седмица председателят й сигнализира, че в клиниката от месеци няма топла вода. От ИСУЛ обясниха, че заради ремонт, проблеми с топлата вода е имало през лятото. А сега тя достига до клиниката по-бавно, заради остарялата водопроводна мрежа.

Протестиращите искат здравният министър да отстрани началника на детската онкохематология и директора на болница "Царица Йоанна- ИСУЛ".

"Оказа се, че топла вода няма от 5 месеца със сигурност. Имаме някакви сигнали със сигурност, че е доста по-отдавна, но са непотвърдени", каза Ани Стоянова - председател на Фондация "Даная".

"Топла вода има, но просто заради старата конструкция на водопровода, тази топла вода идваше бавно до нас", обясни проф. Добрин Константинов - началник на Клиника по детска онкохематология УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

"Топла вода нямаше, независимо от това колко я чакаха", категорична е Ани Стоянова.

"Няма проблем с топлата вода. Няма проблеми, които да изискват това, което става", каза проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

"Това е държавна болница и е много важно да има добър мениджмънт и управление. Такова явно в момента няма", обобщи Ани Стоянова.

"Защо трябва да сменям ръководството?", попита проф. Хинков.

Симона е доброволец в клиниката и всеки ден оказва подкрепа на децата и майките им.

"Условията не са трагични, но има нужда от ремонт", обобщи Симона Караиванова - фондация "Злато".

По-големият проблем, за който от клиниката алармират от години, е недостигът на медицински сестри. В момента те са само четири.

"Аз специално не съм отсъствала никога. За 24 години не съм отсъствала от работа. Трудно се издържа. Имаме доста допълнителни часове. Много малко се завъртаме вкъщи, но идваме няма как", сподели Илияна Самоковска - мед. сестра в Клиниката по детска онкохематология УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

"Заради това, че нямаме достатъчен брой сестри, ние сме принудени за всяко дете да приемаме придружител. Което между другото, не е много хубав и полезен ход", заяви проф. Константинов.

Той напомни, че клиниката се помещава в ИСУЛ временно от 1990 година.

"Временно до оня момент, в който теоретично трябваше да се преместим в бъдещата детска болница", каза проф. Добрин Константинов.

Снимки: БТА

В клиниката са правени няколко ремонта. Последният, при който в почти всички стаи е изграден санитарен възел, е от 2008 година. Здравният министър обясни, че всичките проблеми на клиниката са се решавали след разговори с ръководството, но има решения, които зависят от Министерството на финансите и бюджета на здравното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С протест отбелязаха Международния ден за възпоменание на трансжертвите на дискриминация и насилие
С протест отбелязаха Международния ден за възпоменание на трансжертвите на дискриминация и насилие
Кадрови проблеми в Аталанта преди мача с Наполи
Кадрови проблеми в Аталанта преди мача с Наполи