НОВИНИ

Протести срещу хартиената бюлетина в София и Варна

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:30, 18.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани в София и Варна протестираха срещу връщането на хартиената бюлетина. Протестите са организирани от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Протестът в София започна пред Народното събрание. По-късно част от протестиращите се преместиха пред сградата на БНТ заради участието на Йордан Цонев от ДПС в "Панорама".

Вижте още в прякото включване

Пред парламента говориха различни политически лица от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и представители на граждански организации.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че парламентарната група на партията ще влезе в зала следващата сряда, но само, за да гласува предложената от тях работна група, която да дебатира върху изборните правила.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуха се и искания президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, ако те минат на второ гласуване в парламента.

Във Варна протестът се проведе до сградата на общината. Протестиращите твърдят, че промените в Избирателния кодекс са посегателство над изборния процес. Те се обявяват и срещу увеличението на състава на ЦИК, което според тях ще доведе до по-голямата зависимост на комисията.

Недоволните обявиха, че искат възможност да дадат своя глас, без той да бъде фалшифициран. Според тях, поводът да се вкарат хартиените бюлетини сега е манипулация на следващите избори. Това, което искат е гласуването да не бъде смесено, а само с машина. Протестът мина спокойно, без напрежение

Повече за обстановката във Варна вижте тук

Репортери: Десислава Маркова, Гергана Гайдарова, Силвия Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Красимир Джуров: Искам да печеля навсякъде, където участвам
Боксьорът Красимир Джуров: Искам да печеля навсякъде, където участвам
Ботев Враца без няколко основни играчи за двубоя с Витоша Бистрица за Купата
Ботев Враца без няколко основни играчи за двубоя с Витоша Бистрица за Купата