НОВИНИ

Протестиращи почетоха паметта на убитите на тротоара момичета при жестоката катастрофа

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:33, 06.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

По-малко от 24 часа след трагедията протестиращи се събраха на мястото на жестоката катастрофа, за да почетат паметта на убитите на тротоара млади жени.

Протестиращите поискаха по-строги санкции срещу шофьорите с десетки нарушения на пътя. Настояват още и за наказания за служители на институциите, които допускат подобни рецидиви.

Оставки и уволнения на всички, допуснали Георги Семерджиев да се движи безнаказано по пътя, искат хората, събрали се спонтанно на мястото на зловещата катастрофа.

"Исках този човек да се намери на всяка цена, мислех всякакви лоши неща за него, след това се поуспокоих и всъщност осъзнах, че той е просто един извършител на това двойно убийство, но поръчителите са други. Това са всички подкупни полицаи, които взимат подкупи и пускат тези хора да се движат по пътя си", заяви Михаил Йончев, организатор на протеста.

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира катастрофата в социалните мрежи. По думите му трябва да се сложи край на порочния модел, при който законите за някои са само формалност, а двойните стандарти - обичайни.

Петков за катастрофата в София: Трябва да се сложи край на порочния модел, при който законите са само формалност

Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков заяви, че трябва да се вземат строги мерки срещу хора, които сядат зад волана без шофьорски книжки. В момента, ако такива водачи бъдат заловени веднъж, те получават административно наказание.

"След това като ги заловят втори, трети път се налагат символични наказания - може би там трябва да се помисли дали при подобни рецидивни действия не трябва да се завиши наказанието. Действително да е ефективно осъждането, тъй като - ефективно осъждане в момента може би случаите се броят на пръсти", допълни Бойко Раков, министър на вътрешните работи в оставка.

От Националната следствена служба също призоваха за бързи мерки за предотвратяване на такива инциденти. От там посочиха, че са внесени няколко предложения на главния прокурор с цел по-високи наказания.

"И молбата ми към законодателя е да вземе такива мерки, за да бъдат максимално превентирани такъв тип престъпления за завишаване на наказанията при шофиране след употреба на алкохол и наркотици и другото е за отнемане на моторните превозни средства, когато са собственици на управлявали ги след употреба на алкохол и наркотици", каза още Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС.

Oт МВР заявиха също, че е въведена организация, която осигурява по-интензивно полицейско присъствие по улиците на големите градове не само в тъмните часове от деня. Предвижда се в районите, които не могат да бъдат покрити с достатъчно физическо присъствие на полицаи, да бъде монтирана допълнителна техника, която да помага за разкриването на престъпления от всякакъв тип.

Снимки: Карина Караньотова

По темата работиха: Йоана Миланова и Карина Караньотова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отведоха Георги Семерджиев към ареста 7 часа след задържането (Видео)
Отведоха Георги Семерджиев към ареста 7 часа след задържането (Видео)
Националите ни по баскетбол до 20 години продължават да се подготвят във Вършец
Националите ни по баскетбол до 20 години продължават да се подготвят във Вършец