Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проучване: Близо 80% от младите българи смятат, че е необходимо актуализиране на гражданските права

bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 26.05.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
проучване близо младите българи смятат необходимо актуализиране гражданските права
Снимка: Архив
Слушай новината

78,9% от младите българи смятат, че е необходимо гражданските права да се актуализират. Медиите и институциите на местно ниво носят отговорност за подобряване на запознатостта им по темата, посочват младежите. Това показва количествено изследване на тема „Запознатост с гражданските права“, проведено чрез онлайн анкета сред 400 лица от градското население, на възраст между 18-35 години, в периода декември 2021-януари 2022 година от агенция BluePo!nt.

Цялото проучване вижте тук

75,3% от младите българи смятат, че сами носят отговорност за подобряване на запознатостта си с гражданските права. На второ място респондентите поставят медиите – 53,7%. По-голяма отговорност за запознатостта с техните права възлагат на местните институции - 53,3%, а с близо 10% по-малко са отговорилите централните държавни институции – министерства и агенции – 43,6%. Обществото също заема голям дял – 50,4%.

Проучването е част от инициатива, която подкрепя допълването на съществуващите граждански права с 6 нови, които са предложени в книгата „Всеки човек“ на Фердинанд фон Ширах. Конкретните предложения на немския адвокат, писател и драматург са свързани с околната среда, дигиталното самоопределение, изкуствения интелект, истината, глобализацията и исковете, свързани с основните човешки права. До момента те са представени на три публични лекции у нас – в СУ „Св. Климент Охридски“, УАСГ – гр. София и Тракийски университет – Стара Загора. Подготвя се и аудио версия на книгата.

72,5% от анкетираните са информирани относно темата за гражданските права като 25,2% от тях са добре информирани и целенасочено са търсили информация в тази посока. При спонтанен въпрос кои са „основните граждански права“, за които младите хора у нас се сещат най-много от тях отговарят правото на глас, следвано от свобода на словото и изразяване на мнение, лична свобода, право на избор, свободно движение, право на работа и защита. Най-малко са посочилите право на собственост, избор за ваксинация и поверителност.

Изненадващ факт е, че само 72% отбелязват, че са упражнявали правото на живот, следвано от правото на труд 65,4%, право на образование и здравословна среда – 64,1%, право на свободно придвижване – 57,6% и активно избирателно право – 56,3%. Прави впечатление, че всеки трети респондент не е запознат или само е чувал за правото си на неприкосновеност на семеен живот, кореспонденция, жилище; телесна неприкосновеност; правото на мирен процес; правото на манифестиране и демонстриране.

Новите граждански права, предложени от Фердинанд фон Ширах са считани за разбираеми и важни сред голям дял от интервюираните. Правата, свързани с околна среда – 70% и истина – 64,2%, както и исковете за основните човешки права – 63,8% имат превес пред останалите. След тях те поставят глобализацията – 49,7%, която за 9,2% по-скоро не е важна тема. Дигиталното самоопределение и изкуственият интелект са важни за около 40%, за 11% по-скоро не, а над 6% от респондентите не могат да преценят.

Фердинанд фон Ширах (Ferdinand von Schirach) e немски адвокат, писател и драматург. В своята книга Jeder Mensch (Всеки човек) Фердинанд фон Ширах представя шест нови основни човешки права, които да отговорят на променящата се реалност и да надградят съществуващите. Те покриват широк спектър актуални теми - от здравословна околна среда, през дигитално самоопределение и защита от алгоритми и фалшиви новини, до supply-chain, гарантиращ правата на човека и върховенството на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикризисни мерки в Германия: 9 евро на месец за пътуване в обществения транспорт
Антикризисни мерки в Германия: 9 евро на месец за пътуване в обществения транспорт
Детско-юношеската школа на Царско село също прекратява съществуването си
Детско-юношеската школа на Царско село също прекратява съществуването си