НОВИНИ

Пучдемон произнесе реч в Барселона и веднага изчезна безследно

Местната полиция организира пътни блокади и проверки в цяла Каталуния

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:34, 08.08.2024
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в Каталуния активира операция "Хаула" или в превод "клетка" в издирване на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон. Днес той се завърна в Барселона, произнесе реч пред свои привърженици и веднага изчезна. Арестуван е полицай, който е заподозрян, че е помогнал на сепаратисткия лидер да избяга.

Привърженици на просепаратистката партия "Заедно за Каталуния" посрещнаха Пучдемон на организирано събитие, на което той произнесе реч и веднага избяга. Местната полиция организира пътни блокади и проверки в цяла Каталуния.

Драматичното завръщане на Пучдемон стана възможно след приет закон за амнистията от парламента в Мадрид. Той избра да се върне в деня, в който каталунският парламент дебатира избора на социалиста Салвадор Ия за лидер на областта. За първи път от десетилетие начело сепаратистките партии губят контрол върху управлението. Пред парламента се събраха привърженици на независимостта на автономната област, полицията използва сълзотворен газ.

"Днес мнозина смятаха, че ще празнуват ареста ми и си мислеха, че това наказание ще ни обезсърчи. Смятаха, че това наказание си струва да нарушат закона, който беше приет от собствения им парламент. Е, сгрешиха!", каза Карлес Пучдемон - лидер на сепаратистката партия "Заедно за Каталуния".


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция не сведе глава пред световния шампион Германия за нов олимпийски финал
Франция не сведе глава пред световния шампион Германия за нов олимпийски финал
Рамазанов пред БНТ: Победих сериозен съперник (ВИДЕО)
Рамазанов пред БНТ: Победих сериозен съперник (ВИДЕО)